Polazak
(subota) 07:00
Dužina rute
42 km
Polazna lokacija
Rijeka, parkiralište ispred Decathlona (Škurinje)
Kotizacija
26,54
Organizator kontakt
Broj pregleda
109+
  • dodaj kao .ics kalendar
  • dodaj kao webcal kalendar
  • dodaj kao .VCS kalendar

Biciklom uz Gacku 2020.

Mjesto polaska: Rijeka, Decathlon (parking)
Vrijeme polaska: subota, 23.5., 7:00
Rezervacija: 21.5., do 12 sati

Minimalan broj putnika: 5

NAPOMENA: Kako nam je primarna sigurnost i zdravlje naših gostiju, cijeli izlet će se realizirati prema predviđenim epidemiološkim mjerama Nacionalnog stožera civilne zaštite što uključuje dezinfekciju vozila i svih površina koje se dodiruju uz obavezno korištenje vlastitih maski tijekom transfera i dezinficiranja ruku prije ulaska u vozilo.
U slučaju najave lošeg vremena izlet se može odgoditi u dogovoru sa prijavljenim sudionicima.

CIJENA.………………….. 200 kuna

Cijena uključuje:
– iskusnog i licenciranog biciklističkog vodiča
– transfer bicikli i gostiju na relaciji Rijeka – Otočac
– voda i energy bar

Cijena ne uključuje:
– bicikl i kaciga
– zaštitna maska
– osobna potrošnja


U narodu je ustaljena uzrečica: Tko je jednom došao na Gacku, uvijek joj se vraća. I uistinu je tako. Gacku dolinu i u njoj rijeku Gacku jednostavno treba doživjeti. Iako je o rijeci Gacki puno toga napisano, puno priča ispričano, svakim novim dolaskom na obale te rijeke, rađa se novi doživljaj i nove spoznaje.

Rijeka Gacka izvire iz krškog podzemlja u Sincu ispod brda Godače i Venac gdje se na izvorima Tonković i Majerovom vrilu širi poput zmije u nutrinu Gackog polja. S pritocima Gacka je duga oko 60 km. Sa svojom živahnošću i razigranošću tvori male slapove, lijeno vijugajući ravnim Gackinim poljem.

Ono što tu rijeku čini jedinstvenom je podatak da je njena temperatura stalna. Prosječna godišnja temperatura iznosi 9,4 stupnjeva Celzija, što osobito pogoduje ribama iz porodice Salmonida. Kao i svaka druga čista i pitka voda, Gacka je služila i služi, osim za piće, kao pogonska energija za pokretanje mlinova, pila, stupa za pranje odjeće, prijevoz drveta do pilana, a njena biljna flora za dodatnu ishranu stoke. Mlinice u Sincu posebna su turistička atrakcija kao ostatak tradicijskog graditeljstva na vodi i starih obrta Gacka dolina smatra se jednom od najstarijih hrvatskih pokrajina, tako da su prvi športski ribiči na vodotok rijeke Gacke počeli dolaziti već sredinom prošlog stoljeća.

Rijeka Gacka s pravom nosi epitet najljepše Europske pastrvske vode – boje opala, što ponajbolje znaju svi oni koji su bar jednom boravili na jednom od njenih tokova, a Gacka dolina s pravom nosi naziv nedirnuti biser prirode.

OPIS:
Nakon okupljanja i polaska s dogovorenog mjesta u Rijeci krećemo kombijem u smjeru Senja te preko Vratnika za oko sat i pol stižemo u Otočac. Vožnja biciklima uz rijeku Gacku, koju smatraju jednom od najljepših europskih rijeka, započinje u centru Otočca i kreće prema Vivozama i Prozoru prateći tok Gacke. Prolazimo pokraj meandra Šatrić i nastavljamo prema mjestu Čovići prelazeći Gacku u nekoliko navrata. Nakon 15-ak km udaljit ćemo se nakratko od Gacke i krenuti preko Sinca do Majerovog vrila – mjesta na kojem se nalazi jedan od 27 izvora rijeke Gacke i na kojem je očuvano i restaurirano nakoliko „malenica“ – starih vodenica koje su još uvijek aktivne. Nakon kratke stanke nastavljamo prema Tonković vrilu – najsnažnijem izvoru Gacke. Osvježivši se vodom iz izvora te mogućnost kušanja pastrve sa žara, nastavljamo vožnju uz Gacku natrag prema Sincu i Otočcu po desnoj strani Gacke gdje ćemo također vidjeti i dvojnu gradinu Veliki i Mali Vital (japodski i rimski Arupium) i Rimski kamenolom. Po povratku u Otočac, slobodno vrijeme za obilazak centra te povratak u Rijeku.

TEHNIČKI PODACI:
Trajanje biciklističke ture: 5 h
Ukupna dužina: 42 km
Ukupni uspon: 480 m
Podloga: 80% asfalt, 20% makadam
Zahtjevnost: 1/ 5
Kategorija: Trekking / MTB
Oprema: Udobna biciklistička odjeća i obuća, kaciga, zaštitne naočale, vjetrovka, ruksak

Velika karta. Mjesto je slabo mapirano? Pomozi nam!