Polazak
(petak) 06:00
Trajanje
9 dana
Dužina rute
962 km
Polazna lokacija
Zelenci (Kranjska Gora), Zelenci, Kranjska Gora
Kotizacija
- - - -
Broj pregleda
190+
  • dodaj kao .ics kalendar
  • dodaj kao webcal kalendar
  • dodaj kao .VCS kalendar

Biciklistička tura Sava 2016.

Međunarodna komisija za sliv rijeke Save inicirala je 2013. godine projekat promocije ciklo-turizma duž rijeke Save kao dio svojih nastojanja u pogledu razvoja riječnog turizma u slivu ove rijeke. Cilj ove biciklističke ture jest promocija ne samo ovog projekta, nego i ključnih poruka povezanih sa proslavom Dana rijeke Save (1. juna).

Tako će proslava Dana rijeke Save, ove godine, uključiti i 833 km dugačku biciklističku turu koja će ići od izvora rijeke Save u Kranjskoj Gori (SLO) prolazeći kroz četiri savske države sve do njenog ušća u Beogradu (SRB). Planirano je da tura traje devet dana, uključujući stajanja (noćenja) u gradovima uz rijeku, gdje će se u saradnji sa lokalnim zajednicama organizovati prigodni javni događaji koji će biti i medijski popraćeni. Ključnu grupu će činiti sedam biciklista/kinja iz sve četiri države koji će biciklirati cijelom rutom, dok će im se na pojedinim etapama pridružiti i biciklisti iz lokalnih klubova, javne osobe i ostali građani.

Kako je ciklo-turizam brzo rastući segment turizma i kako broj biciklističkih turističkih putovanja raste iz godine u godinu, Biciklistička tura Sava 2016 doprinosi razvoju turizma u savskoj regiji. Ključna grupa biciklista o ovom poduhvatu će pisati blogove, dijeliti svoja iskustva te objavljivati fotografije krajolika i gradova uz rijeku. Cijela savska regija može imati izuzetnu dobit od ovog jedinstvenog načina putovanja kroz regiju.

U nastavku je itinerer Biciklističke ture Sava 2016.

27. maj: Zelenci – Jesenice – Radovljica – Kranj – Ljubljana: 90 km

28. maj: Ljubljana – Litija – Sevnica: 81 km

29. maj: Sevnica – Kozjanski park/Bistrica – Kumrovec – Zagreb: 86 km

30. maj: Zagreb – Sisak – Kratečko: 96 km

31. maj: Kratečko – Krapje – Jasenovac – Gradiška – Bardača: 98 km

01. juni: Bardača – Brod: 67 km

02. juni: Brod – Odžak – Šamac – Brčko : 93 km

03. juni: Brčko – Gunja – Slakovci – Šid – Sremska Mitrovica – Zasavica: 115 km

04. juni: Zasavica – Sremska Mitrovica – Boljevci – Beograd: 107 km

Velika karta. Mjesto je slabo mapirano? Pomozi nam!