Polazak
(petak) 10:00
Dužina rute
141 km
Polazna lokacija
Donja Ljubata, Vlasinsko jezero
Kotizacija
- - - -
Facebook
Organizator kontakt
Broj pregleda
254+
  • dodaj kao .ics kalendar
  • dodaj kao webcal kalendar
  • dodaj kao .VCS kalendar

Besna Kobila-Dukat

Planina Besna Kobila spada u Top 10 planina u Srbiji za planinaranje. Nalazi se u južnom delu Srbije,blizu Vranja,u okviru planinskog masiva koji obuhvata planine, Dukat, Bele Vode, Doganica, Gloška planina….itd. Doline u podnožju Besne Kobile su pod šumom,a viši delovi su pod pašnjacima.

Najviši vrh zove se isto kao i sama planina, Besna Kobila, i nalazi se na nadmorskoj visini od 1.922metra. Sa ovog vrha, po lepom danu,pruža se neverovatan pogled-lokalci kažu da se nekad vidi čak i daleka Šar-Planina, Olimp, Vlasinsko jezero Kopaonik, Musala…

Dukat je planina srednje visine u jugoistočnoj Srbiji, između izvorišnih krakova Dragovištice, koja pripada rečnom sistemu Strume u Bugarskoj. Ima oblik pljosnatog bila na oko 1400 m nadmorske visine. Najviši vrh je Crnook sa 1881 metara. Sastavljena je od kristalastih škriljaca prve grupe i granita. Planina je, bez obzira na slabo razvijen turizam, poznata kao stecište planinara, koji ovde često dolaze.

1.dan 40km. 950m.
Start u 10h. od Vlasinskog jezera prema vrhu Besne Kobile ispred koga se levo odvajamo preteći put koji vodi ka selu Donja Ljubata gde je obezbedjeno prenoćište za oba dana u učeničkom internatu.


2.dan 63km. 1800m.
Start u 7h. iz Donje Ljubate idemo u gornju Ljubatu i nastavljamo penjanje na Besnu Kobilu. Zaobilazimo vrh i skrečemo levo grebenom prelazimo na Dukat.
Sam uspon na oba vrha nije planiran jer su usponi veliki a krug koji je planiran za danas je dosta veliki pa smo oskudni sa vremenom.


3.dan 38km. 1200m.
Start u 9h. Preko sela Ploče ponovo penjući se na Besnu Kobilu vraćamo se ka Vlasinskom jezeru. Drugi deo povratka je isti put kojim smo i došli prvi dan.

Prenoćište je obezbedjeno u učeničkom internatu u selu Donja Ljubata po ceni od 0 din. Posteljina ima i nije potrebno nositi vreće za spavanje. Takodje ima i tuš sa toplom vodom. U selu ima slabo snabdevena prodavnica a Bosilegrad je udaljed 12 km. Domaćini su izuzetno ljubazni kao i u prodavnici.

Velika karta. Mjesto je slabo mapirano? Pomozi nam!