Apeliramo da se svi strogo pridržavamo uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo radi sigurnosti sebe i drugih osoba, te sprečavanja nekontroliranog širenja COVID-19 !
Više informacija i novosti na www.koronavirus.hr
Polazak
(subota) 17:00
Polazna lokacija
Beograd, Trg Republike
Kotizacija
- - - -
Facebook
Organizator kontakt
Broj pregleda
93+
  • dodaj kao .ics kalendar
  • dodaj kao webcal kalendar
  • dodaj kao .VCS kalendar

41. Beogradska Kritična masa

Povodom izjave načelnika beogradske saobraćajne policije gospodina Dragana Bogosavca, koji je rekao da "gotovo nema ljudi koji biciklom svakodnevno idu od kuće do posla i nazad", u subotu 30.08. počev od 17 sati sa Trga republike, zajedničkom vožnjom preko Brankovog mosta do Palate Srbija poslaćemo jasnu poruku: IMA NAS!

Upućujemo javni poziv gospodinu Draganu Bogosavcu da se u ulozi građanina Beograda pridruži vožnji i upozna građane i građanke koji i koje ovaj grad čine biciklističkim, sve u bezbednim uslovima koje stvara naša zajednička biciklistička vožnja više stotina biciklista i biciklistkinja. Za gospodina Dragana Bogosavca biće obezbeđen odgovarajući bicikl, sličan onima koje voze gradonačelnici biciklističkih gradova.

Putanja vožnje će biti uskoro dostupna i podrazumevaće krug oko Brankovog mosta.
Ne bismo, međutim, insistirali na tome da gospodin Dragan Bogosavac prelazi Brankov most biciklom bez pratnje, iako uvek preporučujemo odlazak biciklom na posao. U slučaju samostalnog prelaza preko Brankovog mosta, neiskusni biciklista bi prestrašen trubljenjem ili zbog bliskog preticanja od strane autobusa mogao da izgubi ravnotežu i padne sa bicikla, a to ne želimo. Da li nam to govori da su biciklisti opasni ili su to možda neodgovorni i netolerantni pojedinci, vozači motornih vozila, koji su u posedu opasne stvari? Ovo je, nažalost, biciklistička svakodnevnica - ili to ili provlačenje među pešacima na jednom jedinom uskom trotoaru na ovom mostu.

Broj biciklista i biciklistkinja na ulicama grada iz godine u godinu sve je veći, uprkos činjenici da infrastruktura ne prati ovakve promene u saobraćaju. Štaviše, ne sprovodi se ni redovno održavanje najvažnijih delova infrastrukture. Zbog toga će XLI beogradska Kritična masa biti posvećena i skretanju pažnje na najveći aktuelni problem infrastrukture i provozati krug oko Brankovog mosta. Jedna strana trotoara na ovom najvažnijem mostu zatvorena je već godinu dana, od avgusta prošle godine, zbog nesposobnosti Direkcije za puteve i JKP "Beograd put" da sprovedu javnu nabavku i u razumnom roku izvrše popravke. Zato zahtevamo da VRATITE TROTOAR!

Velika karta. Mjesto je slabo mapirano? Pomozi nam!