Polazak
(nedjelja)
Dužina rute
49 km
Polazna lokacija
Bihać
Kotizacija
7,96
Organizator kontakt
Broj pregleda
154+
  • dodaj kao .ics kalendar
  • dodaj kao webcal kalendar
  • dodaj kao .VCS kalendar

5. Međunarodna biciklijada "Nacionalni park UNA"

Okupljanje i prijave učesnika iz šire regije i drugih prostora BiH je glavni trg u centru grada, preko puta općine Bihać, od 8,00-9,30 sati.

Preporučujemo svim učesnicima ovogodišnje biciklijade da svoja vozila parkiraju na parking prostoru u centru grada.

Obraćanje domaćina organizatora biciklijade, upoznavanje učesnika sa propozicijama biciklijade od 9,30 sati.

Start: polazak sa glavnog trga općine Bihać u od 10,00 sati.

PLAN PO ETAPAMA:

I ETAPA: oko 20 kilometara

Start biciklijade je planiran za 10,00 sati. Nakon vožnje od Bihaća, preko Sokoca, u Ripču preko otoka, uspona na Gorjevac, planirana je stanka od 30 minuta na prvoj okrepnoj stanici, sa dolaskom oko 11,30 sati (parking prostor na ulazu u NP UNA) na skretanju na makadamski put prema Štrbačkom buku. Tu će biti zalihe vode i voća za učesnike biciklijade.

II ETAPA: oko 15 kilometara

Oko 12,00 sati polazak sa prve okrepne stanice, makadamskom cestom kroz Nacionalni park UNA, kroz prelijepu prirodu i šumu do Štrbačkog buka. Na toj vožnji voziti oprezno i voditi računa o sigurnosti svih učesnika, jer je staza vrlo opasna sa velikom nizbrdicom. Po dolasku na Štrbački buk oko 13,30 sati planirana je takođe okrepna stanica sa vodom, sendvićima i voćem. Tu je planiran obilazak buka i turističko razgledanje prirodnih ljepota 60 minuta.

III ETAPA: oko 10 kilometara

U 14,30 sati planiran je polazak, makadamskom cestom 9 km od Štrbačkog buka preko Ćelija do Orašca, a onda asvaltnom cestom do Kulen Vakufa, gdje bi biciklijada završila sa ručkom za sve učesnike biciklijade.

Ove godine po prvi put na nekoj biciklijadi za sve naše učesnike organizirali smo turističku voz/vlak koji će nas provesti kroz srce Nacionalnog parka Una, obećavamo Vam odličnu zabavu i nezaboravne trenutke vožnje otvorenim turističkim vozom/vlakom. Doživite Nacionalni park Una iz jedne sasvim drugačije perspektive. Polazak za Bihać je zakazan u 18.00 sati a dolazak na željezničku stanicu u Bihać očekujemo oko 19.00 sati.

Mjesta u vozu/vlaku ima sasvim dovoljno za učesnike i njihove dvotočkaše.

Ukupna dužina staze je 49 kilometara, od čega je 25 kilometara makadamske ceste a 24 kilometra asvalta, sa visinskim profilom ukupno 955 metara nadmorske visine.

Maksimalna nadmorska visina 756 metara, a minimalna 222 metra nadmorske visine.

Stazu i profil možete pogledati na :

http://connect.garmin.com/activity/313235012#.UZPlm12FX10.facebook

Startnina, kotizacija iznosi 15 KM. Za sve učesnike koji se prijave online na našoj web stranici http://www.rbk-japod.org/ , a na dan biciklijade kotizacija je 20 KM. Online prijave traju do 19.06.2012.godine radi planiranja hrane i ostalih potrepština za bicikliste.

Uz startninu svaki učesnik, ima obezbjeđen ručak i okrepu tokom vožnje (voda, voće), lanč paket, ulaz u Nacionalni park Una, kartu za turistički voz/vlak.

Preporučuje se MTB bicikl, a može i treking sa gumama za makadam, zbog makadama u dužini od 25 kilometara.

SVI UČESNICI OBAVEZNO TREBAJU DA IMAJU ZAŠTITNE KACIGE TOKOM BICIKLIJADE.

NAPOMENA : SVI UČESNICI UČESTVUJU NA LIČNU, MORALNU I MATERIJALNU ODGOVORNOST, U SLUČAJU NASTALE MATERIJALNE ŠTETE ILI POVREDA TOKOM BICIKLIJADE ORGANIZATOR NE SNOSI NIKAKVU ODGOVORNOST.

Biciklijadu će na čelu kolone voditi iskusni vodiči iz Kluba RBK Japod i ne preporučuje se nikom prelazak naprijed iz sigurnosnih razloga.

Takođe tokom čitave biciklijade biće obizbjeđena policijska pratnja i naprijed i pozada kolone, te vozilo metla za bicikliste koji budu imali kvarova na biciklima.

Velika karta. Mjesto je slabo mapirano? Pomozi nam!