Polazak
(subota) 10:00
Dužina rute
35 km
Polazna lokacija
PP Blidinje, Ski centar
Kotizacija
- - - -
Broj pregleda
106+
  • dodaj kao .ics kalendar
  • dodaj kao webcal kalendar
  • dodaj kao .VCS kalendar

Biciklijada “Stazom Ajduka” 2024.

Otkrijte Park prirode Blidinje: uronite u prirodu, vozite se sa ekipom i uživajte u hercegovačkoj kuhinji. Savršeno za rekreativne vozače svih razina – Vidimo se 13.07.2024!

Želite li sudjelovati s Gravel biciklom ili se opustiti s MTB biciklom na laganoj turi, na vama je.

Ovdje se sve vrti oko putovanja i uživanja, a ne o brzini.

Posvetite vrijeme razgovoru, prepustite se makadamskim stazama i uživajte u svakom trenutku. Naravno, spremite se da razveselite i svoje okusne pupoljke! Riječ je o jedinstvenim iskustvima, a ovdje doista možete očekivati uživanje u regionalnim delicijama.

Ova biciklistička ruta vodi vas kroz prekrasne krajolike, krećući se od SKI centra Blidinje do nekropole stećaka u Risovcu.

Zatim prolazi pored UNESCO-zaštićene nekropole Dugo Polje. Cijelo vrijeme prolazi kroz središte Parka prirode Blidinje, pružajući izvrsne poglede na Vran i Čvrsnicu, te, u velikoj mjeri i Blidinjsko jezero i Risovac.

Bicikliranje započinjemo od SKI centra Blidinje vožnjom kroz turističko naselje i područje s velikim brojem prekrasnih vikendica, a staza nas vodi do asfaltne ceste (regionalna cesta R419), koj nas vodi dalje prema nekropoli stećaka u Risovcu.

Pored stećaka je stara crkva u Risovcu, a malo ranije, duž ceste, možete vidjeti i novu veliku crkvu.

Od tih stećaka do onih nazvanih Dugo Polje, prolazite kroz Risovačko polje ukrašeno obrađenim livadama i malim zelenim brežuljcima, pružajući cijeloj turi posebnu atmosferu gdje se osjećate kao da ste na nižem platou, a ne u području visokih planina.

Nakon posjeta nekropoli stećaka Dugo Polje, koja je također pod zaštitom UNESCO-a i broji čak 150 stećaka, tura nastavlja asfaltnom cestom kroz središnji dio Blidinja.

Na dugoj asfaltnoj cesti prema Blidinjskom jezeru, pogledi u bilo kojem smjeru ostavit će vas dojmom da je Park prirode Blidinje zaista mjesto neviđene ljepote.

Nakon što stignete do jezera, slijedi uživanje i opuštanje uz nježne zvukove njegovih nemirnih voda koje ljulja nježni planinski vjetar.

Nakon jezera, potrebno je prijeći uz rub Dugog Polja prema šumi Boričevac, te makadamskom stzom kroz visoku borovu šumu gdje izlazimo na asfaltnu cestu za Masnu Luku.

Prolazeći pored upravne zgrade Parka prirode Blidinje, nastavljate ravno i spuštate se u Masnu Luku, gdje možete razgledati crkvu Sv. Ilije.

Nakon obilaska crkve i Franjevačke molitvene kuće, ova biciklistička tura prolazi kroz prekrasne krajolike Badnja i Ivan Dolca, odakle se pruža izvrstan pogled na visoke obronke Čvrsnice koji se nadvijaju nad Masnom Lukom i Skijalištem.

Prolaskom kroz Ivan Dolac i predio s velikim brojem prekrasnih vikendica, vraćate se na početnu točku gdje ova tura završava.

Slijedi zajednički ručak ispred restorana SKI Staza, a zatim pauza do početka predstavljanja Nacionalnih Reprezentacija iz 12 zemalja koje sudjeluju na Balkanskom prvenstvu, nakon čega slijedi nezaboravni party za sve sudionike događaja.


Ostala događanja u sklopu Blidinje BIKE Festival

Petak; 12 Srpnja 2024.
DOLAZAK NACIONALNIH TIMOVA (klikni za info)
PREZENTACIJA PROJEKTA VIP UZVANICAMA
GALA VEČERA


Subota; 13 Srpnja 2024.
BICIKLIJADA STAZOM ‘AJDUKA
IZLOŽBENI PROGRAM
EDUKACIJA CIKLOTURISTIČKIH VODIČA
EDUKACIJA O TRENINGU SPORTAŠA I REPREZENTATIVACA
NOĆNI PARTY


Nedjelja; 14 Srpnja 2024.
XCM BALKANSKO PRVENSTVO
UCI CLASS 1 XCM MARATHON UTRKA
XCM HERZEGOVINA UTRKA
IZLOŽBENI PROGRAM
TV/VIDEO PROMOCIJA
SPORTSKI STUDIO NA MJESTU DOGAĐAJA
SVEČANO PROGLAŠENJE POBJEDNIKA

Velika karta. Mjesto je slabo mapirano? Pomozi nam!