Polazak
(nedjelja) 10:00
Dužina rute
31 km
Polazna lokacija
Čapljina, ispred restorana Storia
Kotizacija
- - - -
Facebook
Broj pregleda
70+
  • dodaj kao .ics kalendar
  • dodaj kao webcal kalendar
  • dodaj kao .VCS kalendar

Biciklijada Ćiro Heritage (Počitelj – Stolac) 2023.

Udruga „HerzegovinaBike“ najavljuje biciklijadu "Ćiro Heritage (Počitelj - Stolac)" koja će se održati u Nedelju 24.09.2023. sa početkom u 10:00h ispred restorana Storia u Čapljini.

Biciklijada se realizira uz financijsku potporu Grad Stolac, HT Eronet, Turističke Zajednice HNŽ/K i REDAH - Regionalna razvojna agencija za Hercegovinu, a u cilju promocije „Južne Hercegovine i Uskotračne pruge Ćiro“.

• Datum: 24.09.2023.
• Vrijeme starta: 10.00h
• Duljina staze: 31km; 570mnv
• Vrsta terena: Asvalt
• Organizator: Udruga HerzegovinaBike
• Tel. +38763400260
• e-mail: info@herzegovinabike.ba
• web: www.herzegovinabike.ba
• Događaj na ĆIRO web stranici
• Lokacija starta biciklijade: https://goo.gl/maps/5wdeaW87GUokYNvK9
• Karta staze: https://www.alltrails.com/explore/map/ciro-heritage-mtb-trail-5bce843?u=m&sh=0zvzk1

Prijave na link:
https://forms.gle/yTNAUP2bFAQCc2Ww8


Šesta po redu Ćirina biciklijada u 2023 godini vodi nas od Počitelja do grada Stoca, stazom u dužini od 30km u jednom pravcu, dok ćemo u oba pravca nakupiti ćemo nekih 60km.

Ovo je drugi put da se Ćiro biciklijada organizira na ovoj dionici, a voziti ćemo se asvaltiranim dionicama prema Stocu na kojim gotovo i nema prometa i nalazimo je idealnom za bicikliranje.

Također, u pratnji ćemo imati vozilo kombi sa namirnicama i vodom, a svima kojima bicikliranje u oba pravca bude previše, postoji opcija da Vas poslije obilaska Stoca sa kombijem prebacimo do vaših vozila u Počitelju (broj mjesta za prijevoz je ograničen).

Staza je atraktivna i životopisna sa prelijepim krajolicima i asvaltiranom podlogom, tako da je pogodna za sve vrste bicikala.

Kao što smo kazali ovo jedna jako lijepa dionica, gdje se vozimo kroz ruralne krajeve obilazeći sela na dionici od Počitelja do Stoca.

Biciklijadu završavamo u Stocu, sa obilaskom nekropole stećaka Radimlja i Starog grada Vidoški, a domaćini su za sve sudionike osigurali i okrijepu zbog čega su nam i potrebne Vaše prijave kako bi smo znali na koliko ljudi trebamo računati za obroke.

Povratak prema Počitelju, mjestu starta biciklijade je individualan ili grupni, odnosno po osobnim preferencijama, jer se vraćamo istim putem kojim smo došli.Opširnije informacije:

Biciklijada starta ispred restorana Storia u Čapljini (https://goo.gl/maps/4JhzFVgG43c2wopB9), gdje svi sudionici na raspolaganju imaju veliki parking i mogu parkirati svoja vozila, te popiti kavu u lokalnom kafiću prije početka naše biciklijade.

Start biciklijade i početak našeg druženja planiran je za 10:00h, a biciklijada ide cestom koja vodi za Počitelj (prema Domanovićima) i dalje prema Stocu, trenutno je bez prometa i nalazimo je idealom za bicikliranje.

Bitno je spomenuti da je dionica atraktivna, sadrži nekoliko kraćih uspona, ali opet nije prezahtjevna, a svi sudionici će na raspolaganju imati i kombi vozilo u pratnji u slučaju da im je previše bicikliranja.

Također, postoji opcija da kombi vozilo one kojima je 60km previše bicikliranja da se prebace od Stoca do Čapljine gdje su im parkirana vozila.

Sudionici biciklijade će također, na raspolaganju imati 10 volontera, iskusnih biciklista koji će tijekom bicikliranja paziti na sigurnost svih sudionika i pobrinuti za svaku nepredviđenu situaciju, te je ukloniti u najkraćem roku.

Trasa je u cijelim putem asfaltirana podloga (na par mjesta blagi makadam) na kojoj se može, osim MTB biciklom, voziti i treking ili cestovnim biciklom. Tempo vožnje je lagan i prilagođen većini sudionika.

Svim sudionicima na raspolaganju su volonteri, servisno vozilo, fotografije i video sa biciklijade, te im je osigurano: okrijepa, voda i prva pomoć u servisnom vozilu…Povijest Ćire:

U prošlosti uskotračna pruga sa parnom lokomotivom vozila je od Mostara uzduž rijeke Neretve, kroz Čapljinu, Popovo polje, Ravno, te u mjestu Hum (glavno željezničko čvorište) dijelila se na dvije staze, gdje jedna vodi prema Trebinju Trebinju i dalje ka Bileći i Nikšiću, a drugi krak ka Uskoplju (odnosno Zelenici i Dubrovniku). Bitno je naglasiti da smo u mjestu Uskoplje (2km prije Ivanice) imali još jedno čvorište, gdje jedan krak ide ka Zelenici(Crna Gora), a drugi u Dubrovnik (Hrvatska).
Konstrukcija pruge je počela 1898. i završila 1901 godine. Ćiro je tijekom svog postojanja povezivao mjesta u Hercegovini i donosio im život, a danas je pruga rekonstruirana u biciklističku stazu.

Staza je dostupna na linku:
https://www.alltrails.com/explore/map/ciro-heritage-mtb-trail-5bce843?u=m&sh=0zvzk1

NAPOMENA: Datumi događaja se kreiraju na početku godine i okvirnog su karaktera, te ovise od više aspekata, poput vremenske prognoze, kalendara događaja u okolici idr... Točan datum događaja potvrdimo mjesec dana prije njegovog održavanja, te kreiramo Facebook događaje i šaljemo obavijesti svim zainteresiranim sudionicima.

Hvala na razumjevanju.

Velika karta. Mjesto je slabo mapirano? Pomozi nam!