Polazak
(nedjelja) 10:00
Dužina rute
35 km
Polazna lokacija
Mostar, Trg Hrvatskih velikana, Rondo
Kotizacija
- - - -
Facebook
Broj pregleda
110+
  • dodaj kao .ics kalendar
  • dodaj kao webcal kalendar
  • dodaj kao .VCS kalendar

Biciklijada Ćirinom prugom Mostar - Počitelj

Udruga "HerzegovinaBike❞ i Grad Mostar najavljuju biciklijadu ❞Ćirinom prugom Mostar - Počitelj❞ koja ce se održati u nedelju 26.03.2023. sa početkom u 10:00h ispred hrvatskog doma herceg Stjepan Kosaca (Rondo) u Mostaru.

Biciklijada se realizira uz financijsku potporu naših prijatelja i to: Zlatni sponzor - HT Eronet; Pokrovitelji - TZ HNZ/K i Razvojna agencija za Hercegovinu-REDAH; te sponzora voda LEDA i Capriolo SC Mostar, a u cilju promocije "Južne Hercegovine i Uskotračne pruge Ćiro".

Klubovi suorganizatori su: BK Mostar, i BK Čapljina.

Biciklijada ide trasom kuda se u prošlosti kretao Ćiro u dužini 35km od Mostara do Čapljine, odnosno 65km u ukupnoj dužini biciklijade.

Sudionici biciklijade će na raspolaganju imati 8 volontera, iskusnih biciklista koji će tijekom bicikliranja paziti na sigurnost svih sudionika i pobrinuti za svaku nepredviđenu situaciju, te je ukloniti u najkraćem roku, kao i policijsku pratnju na opasnim mjestima, gdje je pojačan promet vozila.

Trasa je u cijelim putem asfaltirana podloga na kojoj se može, osim MTB biciklom, voziti i treking ili cestovnim biciklom.

Primjerena je svim biciklistima, pošto su trasa i ritam vožnje lagani i prilagođeni većini.

VAŽNE INFORMACIJE:
• Tijekom biciklijade na relaciji Mostar - Počitelj, svi sudionici imati će na raspolaganju vozilo u pratnji u kojem će se nalaziti voda i okrijepa, kao i servis i prva pomoć u slučaju kvarova i/ili nepredvidenih situacija.;
• Za sigurnost karavane brinuti će se policija na prometnim cestama, a kada biciklisti prijeđu na manje prometne ceste (Bučići-Čapljine) za sigurnost će se brinuti iskusni redari iz BK Mostar;
• Biciklijadu će voditi iskusni cikloturistički vodiči koji će po dolascima na turističke destinacije svim biciklistima pružiti više informacija i lokalitetima na kojim se nalazimo;
• Na biciklijadi ćemo imati fotografe, tako da će svi sudionici na raspolaganju imati besplatne profesionalne fotografije kao svojevrsnu uspomenu;
• Sudjelovanje je besplatno (kotizacija se ne naplaćuje);
• Kaciga je OBAVEZNA!


DETALJI BICIKLIJADE:
• Ekskurziju započinjemo u Mostaru ispred hrvatskog doma herceg Stjepan Kosača, gdje prije polaska možemo i popiti zajedničku kavicu i porazgovarati o biciklijadi.

"Ćirina biciklijada" vas vodi kroz Mostar (Stari grad) sa posjetom čuvenom "Starom mostu", UNESCO-va svjetska baština koji je, kada je izgrađen, bio je najveća lučna konstrukcija na svijetu.
• Nakon obilaska i fotografiranja, biciklijada nastavlja pod policijskom pratnjom svoj put prema naselju Blagaj, gdje se nalazi izvor Bune, koji je najveći krški izvor u Europi (Vrelo Bune).

Pored njega se nalazi čuvena sufijska tekija, a u njegovoj okolici su prapovijesno nalazište Zelena pećina, ribogojilište i restorani, te dvorac iz 15. stoljeća, dok se u samom mjestu nalaze brojne građevine koje su proglašene za nacionalni spomenik BiH.
• Po obilasku Blagaja, biciklijada nastavlja svoj put prema Buni i dalje prema Baćevićima, gdje nastavljamo lokalnom cestom kroz Maloševiće, Surmance, prelijepim krajolicima uz rijeku Neretvu sve do Čapljine.
• Iz Čapljine nastavljamo uspon u dužini 1km prema Počitelju, naseljenom mjestu koji je u sastavu općine Čapljina, a njegovo povijesno urbano središte potječe još od 14. st. i zaštićen je nacionalni spomenik BiH.
• Nakon obilaska Počitelja, spuštamo se u Čapljnu, odlazak na zajedničku kavicu u gradu, a zatim slijedi povratak svojim domovima.

POVIJEST ĆIRE:
Povijesna uskotračna pruga sa parnom lokomotivom prolazila je od Mostara uzduž rijeke Neretve, kroz Čapljinu, Popovo polje, Ravno, te u blizini Ivanice prelazeci granicu sa Hrvatskom sve do Dubrovnika. Konstrukcija pruge je počela 1898. i završila 1901 godine. Ćiro je tijekom svog postojanja povezivao mjesta u Hercegovini i donosio im život, a danas je pruga rekonstruirana u biciklističku stazu.

Vise informacija mozete dobiti na:
Mail: ciro@herzegovinabike.ba
Mob: +387 63 766 160

Organizatori ovim putem pozivaju sve klubove prijatelje kako iz BiH, tako i iz susjednih država, da se odazovu na biciklijadu, kako bi proveli jedan odličan dan i još jednom promovirali biciklizam u odličnom svjetlu

Velika karta. Mjesto je slabo mapirano? Pomozi nam!