Polazak
(subota) 14:00
Dužina rute
40 km
Polazna lokacija
Velika Gorica, Muzej Turopolja
Kotizacija
- - - -
Facebook
Organizator kontakt
Broj pregleda
456+
  • dodaj kao .ics kalendar
  • dodaj kao webcal kalendar
  • dodaj kao .VCS kalendar

Žirovina 2022: Upoznaj Turopoljski lug

Plemenita općina turopoljska nastavlja tradiciju održavanja Žirovine u Turopoljskom lugu, događanja koje nas povezuje s plemenitom Velikom Šumom. Događanje je to koje za cilj ima pokazati bogatstvo šuma u našoj okolini te potaknuti građane na boravak u njima, a već je ova subota 10. rujna izvrsna prilika jer program nikad nije bio bogatiji.

Lugarnica Čardak središnje je mjesto događanja pa nabrojimo za početak što vas sve tamo očekuje, a potom pojasnimo na koji sve način ćete moći iz nje krenuti u istraživanje Turopoljskog luga. Odmah na početku naglasimo da je sav program besplatan, no za programe označene zvjezdicom* potrebna je prijava e-mailom radi ograničenog broja mjesta.

Lugarnica Čardak

Prošlogodišnji program AvanTuropolja proširen je novim aktivnostima pa vas očekuje testiranje vještina gađanje metom i to airsoft puškom, lukom i strijelom, sjekiricom te zabavni cornhole. Novost će biti i utrke EkoGoKart odnosno mini vozila na pedale, a naravno tu su i četverokotači (quadovi) o čemu nešto više kasnije. S nama su tradicionalno Skauti TUR-a koji će podići svoj kamp u kojemu ćete moći se upoznati s našim turopoljskim izviđačima i njihovim aktivnostima, a nema prirodnijeg prostora za to od hladovine krošanja turopoljskog hrasta. A kako se u šumi snalazi plemenita životinja – konj, pokazat će nam jahači pod vodstvom Željka Matejčića na konjima Kravat pukovnije koji će vam dati priliku da i sami iskusite jedinstvenu vezu čovjeka i konja.

Školarci, ali i oni mlađi, uživat će i u igraonici Društva žena Tur iz Turopolja koje priprema pregršt zabavnih aktivnosti na otvorenom uz igre, zabavu i smijeh. Drveno graditeljstvo Turopolja bit će tema istoimene radionice na kojoj ćete moći saznati kako su se gradile drvene ljepotice našega kraja, pa i sami sagraditi poneku, a izložba „Narodno ruho između Kupe i Save“ pokazat će nam narodne nošnje Turopolja, Vrhovlja i okolice.

Uz sve to, moći ćete se i opustiti u hladovini šume te uživati u domaćoj gastro ponudi uz turopoljskog pajceka s ražnja, kotlovine ili lovačkog gulaša, a po prvi puta za pivoljupce predstavljamo i craft Turopoljsko pivo. Glazbenu podlogu pokrenut će HPD Kučani, a prije nego sunce zađe s one strane Odre pridružit će nam se i Tamburaški sastav Dorat.

Sve to bit će na jednom mjestu kod Lugarnice Čardak, no odlučite li se za istraživanje Turopoljskog luga, evo što je sve na raspolaganju. Ponavljamo, za programe označene zvjezdicom molimo da zbog kvalitetnije organizacije sudjelovanje u aktivnosti prijavite na email: plem.opcina@gmail.com – i to imenom i prezimenom, aktivnošću i željenim terminom.

Biciklom k Lugu*

Biciklistička avantura u Turopoljskom lugu započet će u 14 sati u Velikoj Gorici i to ispred Muzeja Turopolja za sve one koji žele iz središta grada na dva kotača se uputiti na Žirovinu.

Organizirana je pratnja za siguran put u duljini od 12 km – V. Gorica, N. Čiče, S. Čiče, Kuče do Lugarnice Čardak, a svaki biciklista koji će biti dio organizirane kolone dobit će bon za ručak i piće. Nakon ručka i odmora, u 16 sati iz Lugarnice je polazak na 8+8 km makadama do povijesnog spomenika Vrata od Krča u srcu Luga, nakon čega je povratak u Lugarnicu i druženje.

Potraga za tartufima*

Znate li da su šume Turopoljskog luga bogate crnim tartufom? Ova izvanredna namirnica posebnog mirisa i okusa sve više i više se stapa s turopoljskom kuhinjom i to zahvaljujući Turističkoj zajednici Zagrebačke županije koja je naš tartuf stavila na gastronomsku kartu Hrvatske. A upravo je topliji dio godine pravo vrijeme za lov na „gljivarsko blago“. U organizaciji TZZZ u tome će nam pomoći profesionalni tartufar i vodič koji će u pratnji psa tragača biti najbolji pomagač da se domognete grumena ovoga crnoga zlata.

Lov na tartufe kreće iz Lugarnice Čardak u 15.00 sati te traje oko sat vremena.

Quadom po šumskim putevima*

Naš partner AvanTuropolje vodi vas četverokotačima, po turopoljski „quadovima“, u upoznavanje poznatih i nepoznatih šumskih puteva Turopoljskog luga na ruti dugoj oko 8 km. Program započinje s upoznavanjem sa strojem nakon čega se kreće u vožnju makadamom, potom se skreće na šumski put, a na kraju ulazimo i dublje u šumu na kojoj ćemo testirati vaše vještine za volanom. Vožnja traje pola sata, a uz vodiča na čelu kolone sudjeluje četiri quad dvosjeda. Rute kreću u 15.00, 16.00 i 17.00 sati te u svojoj e-mail prijavi obavezno navedite vrijeme rute kako bi vam mogli potvrditi rezervaciju!

Kajakom po Odri*

Rijeka Odra prolazi srcem našega Turopolja te su je u povijesti vodom hranili brojni pritoci našega zavičaja. Iako su je veća Sava i Kupa pomalo stavile u drugi plan, ona i dalje vijuga turopoljskom ravnicom te pruža oazu mira u suživotu s Velikom Šumom. Na vožnju kajakom po Odri vodi nas Backpack Adventure Travel uz iskusnog vodiča, a vožnja uzvodno od Čičke Poljane trajat će nešto više od sat vremena veslanja mirnom Odrom koja je pogodna i za mlađe veslače. Kajaci su dvosjedi, a u jednoj turi sudjeluje 10 kajaka. Polasci iz Lugarnice Čardak su u 14.30 i 16.30 sati!

Avionom iznad luga s Letjelišta Aerokluba VG*

Već kad hodamo, bicikliramo, jašemo, veslamo i vozimo se, zašto ne bi i letjeli!? U tome će nam pomoći Aeroklub Velika Gorica sa svojim letjelištem koje se smjestilo između Buševca i Turopolja, odmah uz rub Turopoljskog luga koji će nam pokazati iz ptičje perspektive. Oni hrabri koji požele sjest u motornu jedrilicu i uz pilota se vinuti u visine za ovu priliku morat će se, zbog vrlo ograničenog broja mjesta – jedan let jedna osoba, natjecati i to tako da nam na naš email u jednoj rečenici napišu zašto baš vas vodimo na ovu jedinstvenu avanturu. Dobitnike ćemo kontaktirati povratno s ponuđenim terminom leta koji traje oko pola sata.

Karta aktivnosti: https://www.google.com/maps/d/u/0/edit?mid=1f27Ej45iCz6dfBP-MYVx1p6D49cMCbw&usp=sharing

* prijave na programe označene zvjezdicom šaljite e-mailom na: plem.opcina@gmail.com, naznačite vrijeme željenog polaska, a zbog ograničenog broja mjesta na pojedinim programima vrijedit će rezervacije samo na koje dobijete povratan odgovor. Broj slobodnih mjesta pratite na našim Facebook stranicama FB.com/POTuropolje i na www.turopolje.hr.

Svi sudionici programa učestvuju na vlastitu odgovornost te organizator ne snosi odgovornost za eventualnu štetu nastalu sudjelovanjem u programima. U slučaju otkazivanja programa (vremenske neprilike i tehnički razlozi) o tome ćemo izvijestiti putem medija te naših FB stranica.

Velika karta. Mjesto je slabo mapirano? Pomozi nam!