Polazak
(petak) 17:40
Dužina rute
10 km
Polazna lokacija
Zagreb, Mimara
Kotizacija
- - - -
Facebook
Organizator kontakt
Broj pregleda
399+
  • dodaj kao .ics kalendar
  • dodaj kao webcal kalendar
  • dodaj kao .VCS kalendar

Kritična masa za grad bez gasa!

U petak 24.6. vozimo se zajedno u masovnoj biciklističkoj povorci širim centrom grada oslobođenim od automobila, barem na tren.


Okupljamo se ispred Mimare od 17:40, pokret je u 18 sati, a završavamo u parku Ribnjak!

Pozivamo sve, i djecu i odrasle, i bicikliste i romobiliste, skejtere i rolere!

Instalirajte si zvučnike, pustite veselu muziku i uživajte s nama!


Od 23.-25.6. HŽ Putnički prijevoz je u cijeloj Hrvatskoj odobrio besplatan prijevoz bicikala na vlakovima koji mogu prihvatiti bicikle! A svi koji u tom periodu vlakom dođu u Zagreb na Pedalafest, potvrde kod nas kartu, mogu dobiti 40% popusta na tu vožnju vlakom, no samo za putovanja duža od 20km (povrat se dobiva s potvrđenom kartom na Glavnom kolodvoru u Zagrebu).


U jeku energetske i naftne krize želimo ukazati na hitnu potrebu poboljšanja uvjeta za bicikliranje, ali i potaknuti što veći broj građana da ostave automobile i sjednu na bicikl.

Važno je ubrzano poraditi na neovisnosti o fosilnim gorivima.

Još u ožujku ove godine, ali i početkom pandemije koronavirusa, Sindikat biciklista je, ponukan primjerima iz europskih i svjetskih gradova, pozvao gradove u Hrvatskoj da se prilagode održivim oblicima kretanja.

Nedavnim europskim embargom na rusku naftu, ova potreba postala je još značajnija.

Hitne mjere koje ne zahtijevaju velike infrastrukturne zahvate u prometu, niti puno vremena ili novaca, odaslane su jedinicama lokalne samouprave, ali i nacionalnim vlastima.

Postoje dobre prakse koje se mogu samo precrtati iz nama susjednih zemalja, a mogućnosti financiranja razvoja biciklističkog prometa mnogostruke su, od Europskih strukturnih fondova do Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Trošenje novaca na elektrifikaciju motornog prometa će vjerojatno smanjiti ovisnost o fosilnim gorivima, ali neće riješiti prometne nesreće, zagušenja, gužve, zauzimanje javnog prostora, sjedilački način života i kvalitetu života zajednice. Potrebno je ulagati i u već uvriježeno sredstvo aktivne mobilnosti - bicikl koji je, za razliku od električnih automobila, dostupan širim slojevima društva i već se uvelike koristi.
Kritična masa održava se u sklopu festivala Pedalafest, 23.-25.6. u Centru mladih Ribnjak, sufinanciranim od strane Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba i Fonda za aktivno građanstvo.

Velika karta. Mjesto je slabo mapirano? Pomozi nam!