Polazak
(subota) 14:30
Dužina rute
10 km
Polazna lokacija
Beograd, Trg Nikole Pašića
Kotizacija
- - - -
Facebook
Organizator kontakt
Broj pregleda
74+
  • dodaj kao .ics kalendar
  • dodaj kao webcal kalendar
  • dodaj kao .VCS kalendar

120. Kritična masa

120. Kritična masa je posvećena budućnosti naše planete.
Jer nema sveta ni planete bez održivosti i međusobne saradnje svih zemalja. Vidimo se u subotu, 30.10.2021. U 14:30h na Trgu Nikole Pašića.

Ruta će nas sprovesti pored različitih ambasada, uključujući najveće zemlje zagađivače: Kinu, Rusiju, Ameriku i Veliku Britaniju koja će biti zemlja domaćin COP26.

RUTA: https://ridewithgps.com/routes/37690351

Aktivisti i aktivistkinje širom sveta se okupljaju tokom oktobra da prenesu jasnu poruku: Uozbiljite se sad, inače nas sutra neće biti.

31. oktobra donosioci odluka i pripadnici Ujedinjenih Nacija širom sveta se sastaju u Glazgovu, Škotska, da razgovaraju o daljim postupcima koji se tiču klimatske krize. U subotu, 30. oktobra, zajedno sa @extinction.rebellion.serbia, biciklisti i biciklistkinje u Srbiji se okupljaju da im predaju jasnu poruku: Manje priče, više rada!

Prvi samit je održan 1995. godine, pod imenom COP1 (Conference of the parties srp. Konferencija stranaka), a najpoznatiji je bio 2015. godine, kada je sklopljen Pariski sporazum.

Od Pariskog sporazuma do sad emisije CO2 su u konstantnom rastu.

Tri decenije praznih priča nas je dovelo do globalne klimatske katastrofe, sve učestalijih poplava i šumskih požara, i rekordno visokih temperatura. Ni Srbija nije izuzeta iz ove krize, sve češće suše, duža leta, velike padavine za kratko vreme, nedovoljno vremena za pripremu biljaka za zimu uništavaju poljoprivredne kulture i ljudske živote širom Srbije.

COP26 se promoviše kao rešenje krize, ali čini se da će biti samo još jedno okupljanje donosioca odluka koji će posle dve nedelje pričanja, odložiti konkretna rešenja za neku budućnost — koje neće biti ako ovako nastavimo. Vreme je da se više ulaže u zelenija rešenja: održivi saobraćaj, zelenu infrastrukturu i obnovljive resurse, a da prestanemo sa ulaganjem u naftnu industriju, toplane i elektrane na ugalj, jednokratnu plastiku i druge zagađivače.

Kritična masa se završava u parku Manjež performansom. Vidimo se uskoro!

Velika karta. Mjesto je slabo mapirano? Pomozi nam!