Polazak
(subota) 09:00
Trajanje
7 dana
Dužina rute
215 km
Polazna lokacija
Trogir, riva
Kotizacija
796,34
Facebook
Organizator kontakt
Broj pregleda
463+
  • dodaj kao .ics kalendar
  • dodaj kao webcal kalendar
  • dodaj kao .VCS kalendar

Biseri južnog Jadrana brodom i biciklom

Planirate li već godišnji odmor? Uključuju li vaši planovi brod, bicikl i otoke Brač, Hvar, Korčulu, Vis i Šoltu? Ako da, onda imamo idealno rješenje za vas.

Krstarenje južnim Jadranom od otoka do otoka i vožnja biciklom po istima jedinstveno je iskustvo u kojem će biti angažirana sva vaša osjetila – od mirisa mediteranskog bilja i pogleda na tirkizne uvale najljepšeg dijela Mediterana, preko uživanja u tradicionalnim hrvatskim kulinarskim delicijama, do slušanja „ a capella“ pjevanja u srcu Dioklecijanove palače. Dodajmo tome i osluškivanje zujanja pčela na Šolti, otkrivanje rodnog mjesta Marka Pola na Korčuli, učenja o vinovoj lozi koju su Grci donijeli na otok Hvar te o razumijevanju zašto je Tito toliko volio Vis!
Sve to vas čeka u jedinstvenih 7 dana koje sigurno nećete zaboraviti.

Vaši domaćini na brodu Melody pobrinut će se za vas i vaše aktivnosti na najbolji mogući način. I to ne samo na biciklu, već i u pronalaženju savršene uvale za kupanje u koju možete uskočiti s broda, uživati u vožnji kajaka ili SUP-a.
Pridružite nam se u jedinstvenoj 7-dnevnoj avanturi koju nećete nikada zaboraviti, a vratit ćete se kući obogaćeni poviješću, s pregršt prekrasnih slika, ali i puno novih prijatelja!

CIJENA:
glavna paluba - 6500 Kn/osobi
potpalublje - 6000 Kn/osobi
Cijena uključuje:
– 7 noćenja u dvokrevetnim kabinama s vlastitom kupaonicom
– 5 polupansiona +2 puna pansiona
– vođene biciklističke ture po programu
– biciklističke vodiče/ pratitelje
– organizaciju putovanja
– osiguranje jamčevine
– osiguranje od odgovornosti
– završno čišćenje i posteljinu
– 2 razgleda grada
– boravišnu pristojbu
– trekking/hybrid bicikl
Cijena ne uključuje:
– transfer do/od Trogira
– najam Eletričnog ili Trkaćeg bicikla (doplata 450 Kn/bicikl/tjedan)
– dodatne obroke
– konzumaciju pića na brodu
– osobnu potrošnju
– single use (2700 kn)
– voda za piće u bocama doplata (150 Kn/osobi/tjedan)
Prijave i više informacija:
https://www.cycleandseaadventures.com/croatia/biseri-juznog-jadrana-brodom-i-biciklom/


Dan 1 (subota): Trogir- otok Šolta (19 km; lagano)

Prijepodnevnim dolaskom u Trogir imat ćete dovoljno vremena da se smjestite u prostranu i udobnu kabinu te da bez stresa razmišljate o posljednjim stvarima koje će vam trebati za savršeni odmor ispijajući kavicu u srcu ovog UNESCO-vog povijesnog grada. Kad u podne zazvone crkvena zvona s katedrale sv. Lovre, vrijeme je da upoznate i pozdravite svoju novu obitelj na brodu za sljedećih tjedan dana. Dok napuštamo luku očaravajući pogled na tvrđavu Kamerlengo, brojne zvonike, šetnicu s palmama koje se njišu na blagom vjetru primorat će vas da ih ovjekovječite fotoaparatima. Naš kapetan će nas odvesti najprije na prvo malo krstarenje od Trogira do otoka Šolte. Naš prvi dan započet ćemo u malom mjestu Rogač gdje ćemo prilagoditi pedale i sjedala na biciklima i krenuti na prvu vođenu biciklističku turu. Vozit ćemo se otokom Šoltom, punim šarenog cvijeća, skrećući u uske seoske ulice, prolazeći kroz stara kamena sela i maslinike. Na putu ćemo posjetiti uistinu jedinstvenog pčelara Gorana i njegovu obitelj, gdje ćemo uz dosta smijeha naučiti puno o pčelama i pčelarstvu te kušati pčelinje proizvode. Nastavit ćemo prema Stomorskoj gdje će nas čekati brod. Noćenje.


Dan 2 (nedjelja): Stomorska – otok Hvar (tura I: 28 km lagano, tura II: 20 km izazovno)

Čim naš kuhar donese svježi kruh iz lokalne pekare, isplovit ćemo prema 6 kilometara dugom starogradskom zaljevu na otoku Hvaru. Naša jutarnja biciklistička kružna tura započet će u jednom od najstarijih gradova u Europi – Starom Gradu, koji su stari Grci kolonizirali 384. pr.Kr. Netom nakon polaska svjedočit ćemo 2400 godina starom Ageru (Starigradskom polju), ostatku grčke prisutnosti koji se nalazi na listi zaštićene UNESCO-ove baštine, gdje je oskudna ravna zemlja bila ravnopravno podijeljena i odvojena suhim zidovima. Negdje na polovici ture, u Jelsi ćemo se zaustaviti na kratkoj pauzi i imati priliku isprobati najbolji sladoled na otoku uz pjenasti kapučino koji će nam pomoći da budemo budni. Nakon sladoleda nastavljamo mirnom krivudavom cestom uz stjenovite plaže tirkiznih uvala do Vrboske. Svojim kamenim mostovima, mirnom atmosferom i romantičnim ambijentom podsjeća mnoge na Veneciju. Nakon povratka u Stari Grad na brodu će vam se poslužiti ručak. Nakon ručka možete odlučiti hoćete li do grada Hvara brodom ili biciklom. Ako se odlučite za varijantu na 2 kotača, krećemo na drugu turu laganim usponom od Starog Grada preko predivnog prijevoja na staroj cesti i nasada lavande sve do slavnog grada Hvara. Zahvaljujući Napoleonu i francuskoj industriji parfema, našu će vožnju učiniti mirisnom brojna polja lavande koja ukrašavaju sjeverni dio otoka. Najbolje vrijeme za vidjeti prepoznatljivi ljubičasti cvat lavande je kraj lipnja. Ostatak večeri provedite za upoznavanje grada Hvara. Noćenje.


Dan 3 (ponedjeljak): Hvar – otok Vis (33 km; umjereno i ponekad izazovno)

S mirisima prve jutarnje kave napuštamo Hvar i s doručkom krećemo prema Visu – najudaljenijem naseljenom otoku na istočnoj obali Jadrana. Vis su prije 2300 godina naselili stari Grci iz Sirakuze. Donijevši sa sobom svoju lozu, osnovali su koloniju Issa. Dok završavamo doručak, pristajemo u prekrasnu luku grada Visa. Naša kružna tura od 32 km započet će laganim usponom do upečatljivog vidikovca Sv. Mihovil odakle se za vedrog dana, može vidjeti čak i Italija. Od vidikovca se brojnim serpentinama spuštamo u Komižu – rodno mjesto ribolova u Hrvatskoj. Od 9. stoljeća čvrsto iznad Komiže stoji i samostan sv. Nikole, zaštitnika djece, putnika i ribara. Netaknuta priroda otoka i stara arhitektura očuvani su zbog njegove duge izolacije. Otok je to gdje je maršal Tito postavio svoju vojnu bazu, zabranivši pristup posjetiteljima i to sve do početka 90-ih kada se otok otvorio, uglavnom privlačeći ljude željne tišine i samoće. Nakon povratka u Vis slobodan ostatak dana. Večera. Noćenje.


Dan 4 (utorak): otok Vis – Korčula (61 km; umjeren i ponekad izazovan)

Dok mi još uvijek spavamo, naš će kapetan rano ustati i zaploviti otvorenim morem prema Veloj Luci na otoku Korčuli. Korčula je još jedan otok koji su osvojili Grci, a nudi nam jednu od najljepših i najraznolikijih, ali i izazovnijih vožnji u tjednu. No ne brinite. Za vas uvijek imamo nekoliko dodatnih električnih bicikala za iznajmljivanje. Osim toga, vožnja biciklom nije uvijek obavezna te ju možete zamijeniti ispijanjem koktela na brodu i praveći društvo našem kapetanu.
Biciklistička tura po Korčuli kreće iz Vela Luke te smo nakon kratkog zagrijavanja vrlo brzo u središtu otoka – gradu Blato. Nakon Blata prelazimo na južnu stranu otoka biciklirajući kroz naselja Prižba i Brna, uz obavezno zaustavljanje za fotografiranje, a možda čak i kupanje. Slijedi nam povratak prema unutrašnjosti te vožnja biciklom najprije iznad vinograda pošipa kod Smokvice i Čare, a potom i nešto izazovniji uspon prema Pupnatu s jedinstvenim pogledom na Pupnatsku luku. Nakon ovog uspona čeka nas zavojita uska cesta s podosta serpentina, kojom ćemo se spustiti na sjevernu stranu otoka gdje će nas obalna cesta odvesti u grad Korčulu – rodno mjesto poznatog svjetskog putnika Marka Pola. U Korčuli nas čeka lokalni gradski vodič koji će vas upoznati s ovim impresivnim povijesnim mjestom. Noćenje.


Dan 5 (srijeda): Korčula- Hvar- Brač (51 km; umjereno i ponekad izazovno)

Nešto malo prije doručka napuštamo Korčulu i plovimo do Hvara. S gotovo 68 kilometara od najistočnije do najzapadnije točke, Hvar nosi titulu najdužeg otoka u Hrvatskoj, a samim time i najsavršenijeg otoka za biciklizam. Šarmantni gradić Sućuraj smjestio se na najistočnijem dijelu otoka, gdje iskrcavamo bicikle i krećemo na novu avanturu. Prolazeći pored nekoliko jedva naseljenih sela, vidjet ćemo krajnju razliku između sjevernog i južnog dijela otoka. Naša tura nas ponovno vodi do Jelse gdje nas čeka naš brod i gdje još jednom možemo pojesti najbolji sladoled na otoku. S ručkom isplovljavamo iz Jelse te idemo prema Bolu na otoku Braču. Bol nas naravno čeka s jednom od najpoznatijih plaža u Hrvatskoj. Zlatni rat može biti vaš cijelo popodne pa čak i dio večeri jer u Bolu ostajemo do sljedećeg jutra. Noćenje.


Dan 6 (četvrtak): Brač – Split (23 km; umjereno)

Nakon doručka krećemo biciklom upoznati otok Brač, jedini otok na našoj turi koji nisu osvojili Grci. Put nas od Bola vodi do pitoresknih Pučišća. Bijeli vapnenac stoljećima je bio središte otočnog gospodarstva, uz ribolov i berbu maslina. Ovo je dom jedinstvene škole za kamenoklesare u Europi i šire. Kroz prašnjave prozore mogli bismo čak uvidjeti kako mladi studenti oblikuju ogromne blokove lokalnog bijelog vapnenca, koji je korišten za izgradnju mnogih važnih zgrada, uključujući i Bijelu kuću u Washingtonu. U Pučišćima će nas ponovno pokupiti naš ploveći hotel Melody koji će na odvesti na noćenje u Split.


Dan 7 (petak) – Split i Trogir

Nakon doručka uživat ćete u laganoj šetnji i razgledavanju grada Splita s lokalnim vodičem. Također ćete imati vremena istražiti park Marjan, koji se smatra plućima grada ili prošetati ulicama ovog UNESCO-ovog mjesta svjetske baštine posebice palačom izgrađenom za rimskog cara Dioklecijana. Nakon Splita plovimo prema Trogiru, ali prije nego pristanemo, usidrit ćemo se u jednoj od uvala i napraviti pauzu za kupanje ili opuštanje prije nego što pristanemo u našu polaznu luku. Večera. Noćenje.Dan 8 (subota): Trogir

Naša posljednja zajednička kava i doručak, obično su svi tihi. Jedan od razloga je što je uvijek tužno kad lijepim stvarima dođe kraj i kad se moramo rastati od ljudi s kojima smo se povezali. Svatko kreće u svom smjeru, nastavljajući putovanje ili putujući kući do svojih najmilijih. Odlazak, ali obogaćen novim iskustvima, znanjem, nekoliko suvišnih kilograma, novim prijateljstvima, jačim vezama i životnim uspomenama. Možda čak i novim datumom u dnevniku za vaše sljedeće putovanje u neki drugi dio Hrvatske

Velika karta. Mjesto je slabo mapirano? Pomozi nam!