Polazak
(subota) 10:00
Dužina rute
16 km
Polazna lokacija
Kostrena, parking „kod sidra“
Kotizacija
- - - -
Facebook
Organizator kontakt
Broj pregleda
42+
  • dodaj kao .ics kalendar
  • dodaj kao webcal kalendar
  • dodaj kao .VCS kalendar

Bike tura "Claustra s okusom soli" 2021.

Pridružite nam se u obilasku arheološkog lokaliteta Solin ponad Kostrene i saznajte više o razdoblju vladavine Rimljana. U subotu 29.5.2021. vodimo vas od mora do rimske utvrde na Solinskom brijegu koji dominira iznad Martinšćice i Draške doline.

Tematska biciklistička vođena tura upoznat će vas s kasnoantičkim obrambenim sustavom Claustra Alpium Iuliarum koji je štitio od prodora u središte Rimskog imperija. Utvrda na Solinu bila je u funkciji nadzora prometnice koja je spajala Tarsaticu sa Senjom, a s utvrde se pruža najljepši pogled na riječki zaljev.

Nakon starta na parkiralištu kod prve servisne stanice za popravak bicikala u Primorsko-goranskoj županiji krećemo preko Žuknice prema Pavekima.

Nastavljamo prema Urinju i Svetoj Barbari nakon čega se počinjemo uspinjati prema vidikovcu Sopalj uz koji se nalaze i ostaci pretpovijesne istoimene gradine.

Nakon predaha i uživanja u prekrasnom pogledu, nastavljamo makadamom prema uzvisini Solin gdje ćemo se pobliže upoznati s ostacima utvrde koja je bila sastavni dio rimskog obrambenog sustava.

Nakon priče o Claustri spuštamo se preko Glavana do mjesta na kojem smo započeli vođenu turu.

Ispred zgrade Turističke zajednice općine Kostrena po završetku ture biti će upriličena promocija domaćih OPG proizvoda. Naime, po prvi puta prezentirati će se voćni namaz (pekmez) i liker od drena – Drenko, proizvođač „E-KOS“, mladi domaći kozji sir – proizvođač Farma koza Sv. Barbara, te autohtoni domaći med, proizvođač – Maras. Svi sudionici dobiti će na poklon i komad kostrenske torte.

Tura je namijenjena rekreativcima s umjerenom fizičkom kondicijom koji mogu svladati srednje zahtjevni prirodni teren i duljinu do 20 km kilometara s ukupnim usponom oko 350 metara.

Okupljanje: 9:00 – 9:45 parking „kod sidra“
Polazak: 10:00

Ruta: Kostrena – Urinj - Sopalj – Solin - Kostrena
Prijave: https://cutt.ly/rbHh2yB

Kotizacija: bez naplate

Tehnički podaci:
Dužina: 16 kilometara
Ukupni uspon: 350 metara
Najviša točka: 280 metara
Trajanje: 3 sata
Podloga: 60% asfalt, 40% makadam
Zahtjevnost: 3/5
Broj sudionika je ograničen na 25 sukladno važećim epidemiološkim mjerama propisanim od strane HZZJ.

NAPOMENA:
Svi sudionici voze na vlastitu odgovornost. Dužni su poštivati prometna pravila i Zakon o sigurnosti prometa na cestama. Obavezna je kaciga i rezervna zračnica.
Organizator zadržava pravo promjene trasa.

Epidemiološke mjere:
Obavezno je korištenje maske za lice prilikom prijave i okupljanja prije polaska na biciklističku turu. Prije dolaska na manifestaciju potrebno je izmjeriti tjelesnu temperaturu te ako je ona viša od 37,2° C odustati od sudjelovanja. Obavezno je pridržavanje mjere fizičkog distanciranja u razmaku od 1,5 m na otvorenom prostoru.
Organizator i pokrovitelj: TZO Općine Kostrena
Realizatori ture: Promotiv travel outdoor i Croatianbackroads

Velika karta. Mjesto je slabo mapirano? Pomozi nam!