Apeliramo da se svi strogo pridržavamo uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo radi sigurnosti sebe i drugih osoba, te sprečavanja nekontroliranog širenja COVID-19 !
Više informacija i novosti na www.koronavirus.hr
Polazak
(nedjelja)
Dužina rute
30 km
Polazna lokacija
Umag
Kotizacija
- - - -
Organizator kontakt
Broj pregleda
218+
  • dodaj kao .ics kalendar
  • dodaj kao webcal kalendar
  • dodaj kao .VCS kalendar

Putevima smrčka

U proljeće kad se istarska priroda napuni najrazličitijim samoniklim (o)biljem, među kojim je i smrčak, rijetka i vrlo cijenjena gljiva, održava se biciklijada posvećena toj iznimnoj gastro poslastici.

Budući da je staza lagana, biciklijada koja vodi šumskim i poljskim putevima otvorenog je tipa, namijenjena svim rekreativcima i ljubiteljima prirode. Kaciga je obavezan dodatak.

Na ovu 30-kilometarsku vožnju kreće se s Nove obale u Umagu u 11h stazama umaške rivijere u pravcu Savudrije, ribarskog mjesta antičkih korijena.

Ako niste iznimka i ne susrećete se svakodnevno sa svjetionicima, i vaš će pogled prikovati čuvena savudrijska „lanterna” čije svjetleće oko od 19. stoljeća naovamo budno motri brodove.

Od vidikovca Sv. Petar s prekrasnim pogledom na Piranski zaljev, staza vas vodi kroz bujnu vegetaciju borova do Kanegre, koja je omiljeno odredište gljivara i šparogara. Ako s makadama pogled podignete uvis, ukazat će vam se slika prošarana mnogobrojnim sečovljanskim solanama, a to je uistinu prizor vrijedan truda.

Odatle ćete se uspeti do Kolombanije i nastaviti prema Sošima, odakle počinje lagani spust prema Murinama.

Iz Murina ste u tren oka na početnoj poziciji, Novoj obali gdje prolazite kroz cilj.

Stoga krenite i vi putevima dobrih gljiva i osjetite mirise proljeća u sjeverozapadnoj Istri!

Pronađete li kojim slučajem pažnje vrijedan primjerak, sačuvajte ga i ponosno izložite na Smrčkijadi - međunarodnim danima gljiva kada se bira najveći i najljepši smrčak. Možda vam se osmjehne sreća!

Velika karta. Mjesto je slabo mapirano? Pomozi nam!