Apeliramo da se svi strogo pridržavamo uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo radi sigurnosti sebe i drugih osoba, te sprečavanja nekontroliranog širenja COVID-19 !
Više informacija i novosti na www.koronavirus.hr
Polazak
(nedjelja) 08:00
Trajanje
10 dana
Dužina rute
450 km
Polazna lokacija
Kraljevo, centar
Kotizacija
750 kn
Facebook
Organizator kontakt
Broj pregleda
88+
  • dodaj kao .ics kalendar
  • dodaj kao webcal kalendar
  • dodaj kao .VCS kalendar

Čiker MTB maraton 2021.

MTB “Čiker” iz Kraljeva, u saradnji sa više od deset turističkih organizacija, od 2012. godine organizuje “Čiker MTB maraton” čija relacija svake godine polazi iz Kraljeva, a završava se u nekoj od opština u Crnoj Gori.

Prve godine maraton je bio deo IPA projekta: “Biciklom kroz Srbiju i Crnu Goru”, koji je proglašen za najbolji projekat prekogranične saradnje u 2012. godini, i finansiran je od strane EU.

Maraton nema takmičarski karakter. Cilj organizacije maratona je sportsko-turistički tj. pored propagiranja biciklizma kao sporta i zdravog načina života, maraton promoviše i turističke i kulturne potencijale dve zemlje. Maraton traje deset dana i prolazi kroz brdsko-planinske predele dve zemlje, obilazeći pri tom turističke centre, kao i kulturne i druge znamenitosti na tim teritorijama.

Trasa maratona se menja svake godine. Tako je prethodnih godina prolazila planinskim putevima planina Goč, Radočelo, Čemerno, Javor, Golija, Zlatibor, Mučanj, Zlatar, Jadovnik, Kamena Gora, Jabuka, Lisa, Ljubišnja, Pivske planine, Durmitor, Moračke planine, Lovćen i Rumiju, prolazeći kroz Čačak, Požegu, Užice, Ivanjicu, Novu Varoš, Sjenicu, Prijepolje, Novi Pazar, Tutin, Berane, Kolašin, Pljevlja, Bijelo Polje, Žabljak, Šavnik, Plužine, Nikšić, Cetinje, Danilovgrad, Podgoricu, Kotor, Ulcinj i Tivat

Broj učesnika se svake godine povećava. Od oko 40 učesnika 2012. godine, broj se popeo na preko 160 učesnika u 2019. godini.

Do sada su na maratonu učestvovali biciklisti iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Austrije, Švajcarske, Nemačke, Italije, Čilea i SAD-a, a očekuje se dalje povećenje broja zemalja iz kojih učesnici dolaze.

I 2021. god. ‘’Čiker mtb maraton’’ će trajati 10 dana. Zbog aktuelne epidemiološke situacije marathon će biti realizovan samo na teritoriji Republike Srbije i završiće se u Prijepolju, obilazeći pri tom kulturno istorijske spomenike jugozapadne Srbije.

Opšte propozicije maratona

- Maraton nema takmičarski karakter.

- Učesnici maratona sami obezbeđuju ishranu i opremu, a smeštaj se reguliše prijavljivanjem i uplatom pre maratona, na sajtu kluba.

- Noćenja će se obavljati na lokacijama koje su definisane i obezbeđene od strane organizatora.

- Učesnici su dužni da prilikom prijavljivanja na sajtu kluba pažljivo pročitaju uslove učešća, a dovršavanjem procesa prijavljivanja smatra se da su prihvatili definisana pravila ponašanja, kao i klauzulu da učestvuju na ličnu odgovornost tj. da se organizator oslobađa odgovornosti za bilo kakve nepredvidive okolnosti, eventualne povrede, odustajanja i sl.

- Po završetku maratona, prevoz učesnika i opreme do Kraljeva obezbeđuje organizator

- Za učešće na maratonu neophodno je da učesnik pravilno popuni prijavu, uplati kotizaciju i druge troškove (npr. smeštaj) koje označi prilikom prijavljivanja na sajtu kluba, da poseduje odgovarajuću fizičku spremu, bicikl odgovarajućeg stanja i kvaliteta, kao i neophodnu opremu i to: kacigu, rezervnu unutrašnju gumu, osnovni alat i pribor)

- Organizator zadržava pravo da uskrati pravo učešća kandidatu za koga odgovorno lice utvrdi da ne poseduje bicikl odgovarajućeg stanja ili kvaliteta, kao i u slučaju da ne poseduje neophodnu opremu, ili iz drugih objektivnih razloga.

- Kotizacija: 100€

- Pre početka maratona organizator će podeliti učesnicima brošuru koja sadrži sve bitne podatke o trasi maratona.

Čiker MTB maraton 2021 će startovati u nedelju 27.06.2021. godine. Maraton traje 10 dana i nema takmičarski karakter. Start maratona će biti iz Kraljeva, a cilj u Prijepolju. Na svojoj trasi maraton ce proći preko mnogih planina u Srbiji: Goč, Radočelo, Golija, Rogozna, Zlatar i Zlatibor, prolazeći pri tom kroz: Rašku, Novi Pazar, Tutin, Sjenicu, N. Varoš, Zlatibor, Priboj i Prijepolje. Maraton će se, u najvećem delu, kretati makadamskim, šumskim i planinskim putevima, obilazeći pri tome turističke destinacije u tri države. Povratak u Kraljevo će biti organizovan za 06.07.2021. godine.Plan organizacije maratona po danima obuhvata:


• 26.06.2021. godine je predviđeno okupljanje učesnika maratona u Kraljevu. Obezbeđena je mogućnost noćenja u objektima. U popodnevnim časovima, u centru Kraljeva, na gradskom trgu, će se održati promocija maratona U večernjim časovima će se, u zgradi opštinske uprave, održati prigodan koktel za sve učesnike, predstavnike turističkih organizacija i goste.

• 27.06.2021. Start maratona će biti u 8h. Učesnici će se prvo popeti na planinu Goč, gde će na lokaciji ''Dobre vode'' imati dužu pauzu za užinu. Sa planine Goč, učesnici će preći na Studenu planinu, gde će preći prevoj ''Stojanac'' na oko 1100mnm. Sa prevoja Stojanac maratonci će se spustiiti preko sela Gokčanica do Ušča, odakle će se regionalnim putem popeti do Studenice, gde će biti prvo noćenje za učesnike.

• 28.06.2021. godine trasa maratona se, iz Studenice, preko Devića i Koritnika izlazi na regionalni put Raška – Golija, gde će se napraviti duža pauza za užinu učesnika. Nakon toga se, grebenima Golije, preko sela Bekovo i Deževe trasa spušta do Novog Pazara, gde će se i završiti drugi dan maratona.

• 29.06.2021. godine maraton će, od Novog Pazara, obroncima planione Rogozne, preko sela Leča Jablanica i Izrok, trasa se pruža do Tutina gde će biti organizovano treće prenoćište učesnika.

• 30.06.2021. godine trasa maratona će se od Tutina, na svom putu preko Pešterske visoravni, sela Dolovo, Leskova, Karajukića bunari i Raždaginja, spustiti u Sjenicu, gde će maratonci zanoćiti svoju četvrtu noć.

• 01.07.2021. godine, trasa se od Sjenice preko sela Ponorac, Boroviće i Bukovik, spušta do brane na sjeničkom jezeru, odakle se preko Akmačića produžava do Nove Varoši, gde će biti organizovano peto noćenje za maratonce.

• 02.07.2021. godine, trasa se preko grebena Radoinje spušta do Radoinjskog jezera, odakle prolazi kroz selo Ćose, zatim prelazi sa druge strane državnog puta koji vodi ka Zlatiboru, zatim dolazi do Borove glave, od koje se preko Vodica pa pored Ribničkog jezera spušta do centra Zlatibora, gde će maratonci zanoćiti šestu noć.

• 03.07.2021. trasa se penje pored Tornika, najvišeg vrha Zlatibora, do visine od oko 1300mnm, odakle se spušta do Manastira Uvac, gde se prelazi reka Uvac na 520mnm. Od manastira Uvac trasa se penje do prevoja na 1150mnm, odakle se grebenom spušta do Pribojske Banje gde će biti organizovano sedmo noćenje.

• 04.07.2021. trasa maratona će od Pribojske banje voditi kroz Priboj, zatim se preko Dobrilovića penje na Pribojsku Goleš, zatim se pruža grebenom Goleši, da bi se spustila do Zaluga i nadalje do Prijepolja i manastira mileševa, konačne lokacije ''Čiker mtb maratona 2021''.

• 05.07.2021. maratonci imaju dan odmora, u toku kojeg će im biti ponuđen obilazak kulturno istoriskih spomenika tog kraja, kao i mogućnost obilaska sopotnice ili neke druge atraktivne destinacije u tom području. U večernjim časovima, za sve učesnike i gooste, biće organizovan završni koktel.

• 06.07.2021. za učesnike maratona, koji to žele, i koji su se za to prijavili, biće organizovan povratak do Kraljeva, kao i prevoz njihovih bicikala i opreme. Dolazak u Kraljevo se očekuje u popodnevnim časovima.

Velika karta. Mjesto je slabo mapirano? Pomozi nam!