Polazak
(nedjelja) 10:00
Dužina rute
143 km
Polazna lokacija
Mostar, ispred Franjevačkog samostana Petra i Pavla
Kotizacija
- - - -
Facebook
Organizator kontakt
Broj pregleda
121+
  • dodaj kao .ics kalendar
  • dodaj kao webcal kalendar
  • dodaj kao .VCS kalendar

OTKAZANO: Upoznaj Hercegovinu - Franciskana 2020.

ODGAĐA SE!

Dragi naši prijatelji, sukladno novonastaloj situaciji po pitanju virusa Covid-19, a slijedom događaja u okolici gdje se događaji prolongiraju ili otkazuju, osjećamo moralnu i društvenu odgovornost da jednako postupimo.

Događaj Franciskana se prolongira na neki novi datum, a suklano razvijanju situacije.

Hvala na razumjevanju.


Okupljanje svih sudionika događaja je 15.03.2020. ispred Franjevačkog samostana Petra i Pavla u Mostaru, a polazak je u planiran 10:00h. Ispred samostana je veliki parking prostor, tako da će svi sudionici imati osiguran parking dok su u obilasku Hercegovine.

Prije polaska organizatori će objasniti pravila biciklijade, odnosno dijelimo se na dvije grupe: Cestovnu koja vozi 143km, te brdsku (MTB) grupu koja ide do Kravica i nazad u dužini 100km sa 400mnv. Svaka od grupa će imati svoje vodiče, čija pravila morate poštivati, a u pravilu tempo vožnje u svakoj grupi ćemo prilagoditi većini sudionika, odnosno voziti ćemo lakšim tempom, sa pauzama na određenim turističkim destinacijama i značajnim objektima.

Moramo naglasiti da vozimo bez policijske pratnje i da svi sudionici na glavnim cestama moraju poštivati pravila vožnje i voziti u koloni jedan iza drugog. Također, bitno je dodati da ćemo imati jako kratke dionice na glavnim prometnicama, jer cilj vožnje je promocija ruralnog turizma, tako da ćemo se držati seoskih cesta i puteva kako bismo sudionicima na najbolji način prezentirali život lokalnih stanovnika.

Na prvom dijelu vožnje ćemo proći pored Starog mosta i Manastira u Žitomislićima, ali se nećemo zaustavljati zbog uskog rasporeda vožnje. Prva pauza je planirana u Međugorju koja će biti kratka no dostatna za obilazak područja oko crkve. Nakon toga nastavljamo prema Kravicama gdje smo planirali pauzu od 15-20min za obilazak Slapova Kravice, a zatim nastavljamo prema Samostanu Humac gdje ćemo imati okrijepu (doručak), te besplatan obilazak muzeja na Humcu. Bitno je spomenuti da karta za ulazak u Kravice i muzej Humac iznosi 20KM, no domaćin BK Ljubuški je preuzeo ovaj dio tročkova na sebe i ne samo da će platiti svima karte, nego su nam osigurali i okrijepu kako bi se pokazali pravim domaćinima. Bravo BK Ljubuški!

Ostatak puta idemo prelijepom dionicom, odnosno lijevom stranom Trebižata koja je doista životopisna i zaustavljamo se nakratko na Koćuši kako bismo tek uhvatili koju fotografiju. Pauza 10min.

Nastavljamo dalje prema Tihaljini i Ružićima kroz seoske ceste koje nas vode do poznatog "Bike Friendly" domaćinstva Marića Gaj gdje ćemo imati osiguran ručak za sve sudionike događaja. Planirana pauza 30-45min.

Nastavljamo putovanje prema Širokom lokalnim cestama izbjegavajuči glavne prometnice, a vozeći se kroz Lokvare, Radiće i Rasno sve do Franjevačkog samostana u Širokom Brijegu. Kratka pauza 5-10min, spuštamo se u Grad Široki i nastavljamo dalje prema Mostaru, odnosno prema Franjevačkom samostanu gdje je i krenulo naše putovanje.

Dužina dionice: 143km sa 750mnv
Predviđeno trajanje vožnje: 7 sati (od 10:00h do 17:00h)
Osigurana pratnja vozilom: U vozilu će se nalaziti voda, prva pomoć i alat za brzi servis

START: 10:00h
MEĐUGORJE: 11:00h - 11:15h
KRAVICE: 12:00h - 12:15h
SAMOSTAN HUMAC: 13:00h - 13:30h
KOĆUŠA: 14:15h - 14:30h
MARIĆA GAJ: 15:00h - 15:45h
ŠIROKI BRIJEG: 16:30h
MOSTAR: 17:00h

Hvala Vam na sudjelovanju!

Velika karta. Mjesto je slabo mapirano? Pomozi nam!