Sa datumom 20.5.2020. u Hrvatskoj (osim otoka Brača) dozvoljeno je rekreativno bavljenje sportom uz obavezno držanje distance od barem 1,5m uz češće dezinficiranje ruku te izbjegavanje dodirivanja lica, te primjenu općih mjera zaštite od COVID-19.
I dalje su zabranjene grupe veće od 40 osoba, kao i održavanje svih sportskih natjecanja. Apeliramo da se svi strogo pridržavamo tih i ostalih uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo radi sigurnosti sebe i drugih osoba, te sprečavanja nekontroliranog širenja zaraze!
Više informacija i novosti na www.koronavirus.hr
Polazak
(subota) 10:00
Dužina rute
50 km
Polazna lokacija
Babanovac, Vlašić, Babanovac
Kotizacija
120 kn
Website
Organizator kontakt
Broj pregleda
315+
  • dodaj kao .ics kalendar
  • dodaj kao webcal kalendar
  • dodaj kao .VCS kalendar

XCM Vlašić 2019.

3 staze sa 3 feed zone, vrsta terena makadam,zemlja,trava.

Start sa 1300mnv visinski profil staze ovisi o samoj stazi od 500mnv - 1300mnv


Vlašić je planina koja se nalazi u središnjoj Bosni.

Sa 1943 metra visokim vrhom Paljenikom, planina Vlašić podjednako je udaljena od Jadranskog mora i velikih kontinentalnih gradova u BiH, Hrvatskoj i Srbiji. Čak sto kilometara šumskih puteva, rijeka Ugar i njene pritoke Ilomska i Kobiljska rijeka, nebrojene livade i pašnjaci, sve je to nezaobilazan izazov brojnim rekreativcima tijekom ljetnih mjeseci. Turistički potencijal Vlašića prepoznala je i austrougarska aristokracija koja je u 19. stoljeću redovito uživala u njegovim ljepotama. U novijem vremenu, najpoznatiji dio planine Vlašić u kojem mnogobrojni turisti pronalaze svoj mir zove se Babanovac gdje se vremenom etablirao novi bosanskohercegovački centar zimskog i ljetnog turizma. Planina je prepoznatljiva po mnogim zaštitnim znacima poput vlašićkog sira, međunarodno priznate vrste psa tornjaka i autohtone bosanskohercegovačke ovce pramenke.


Utrka je rekreativnog karaktera što znači da se svi mogu natjecati bez obzira imali licencu ili ne.

Po definiciji to je vrlo zahtjevna brdsko-biciklistička maratonska utrka po pretežno planinskom terenu, ali kako bismo svima omogućili nezaboravno iskustvo, staze su podijeljene u tri kategorije: mala (27 kilometara), srednja (46 kilometara) i kombinacija ove dvije (73 kilometra) tako da oni koji voze ovakvu vrstu utrke po prvi put mogu ležernije pristupiti utrci, a oni spremniji mogu pokazati svoju izdržljivost i kondiciju na dužim relacijama ali i uživati i vidjeti puno više. Zbog atraktivnosti samog natjecanja, XC maraton postavljen je na području planine Vlašić, s time da se staze prolaze kroz zaista najatraktivnije dijelove ove planine: Babanovac, Galicu, Paklarske stijene, Devečane, Paljenik, Dubske čaire, Šantić, a završava nezaboravnim spustom niz skijašku stazu. Glavninu puta natjecatelji se voze putevima vlašićkog sira, a iznenadni posjet psa tornjaka mogao bi vas natjerati da dodatno ubrzate.

Velika karta. Mjesto je slabo mapirano? Pomozi nam!