Od 21.3.2020. na snazi je COVID-19 STROGA KARANTENA. Zabranjuje se održavanje svih javnih događanja i okupljanja na javnim površinama, te se obustavljaju sva sportska natjecanja i treninzi. Apeliramo da se svi strogo pridržavamo tih i ostalih uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo radi sigurnosti sebe i drugih osoba, te sprečavanja nekontroliranog širenja zaraze!
Više informacija i novosti na www.koronavirus.hr
Polazak
(četvrtak) 11:00
Trajanje
9 dana
Polazna lokacija
Zagreb (grad), ispod fontana
Kotizacija
50 kn
Facebook
Organizator kontakt
Broj pregleda
75+
  • dodaj kao .ics kalendar
  • dodaj kao webcal kalendar
  • dodaj kao .VCS kalendar

30. MBZ: Ispod fontana, vožnja soničnim biciklom

:: KAFFE MATTHEWS
ISPOD FONTANA, VOŽNJA SONIČNIM BICIKLOM ::

ČETVRTAK, 04.04. – SUBOTA, 13.04 2019.
11:00h – 19:00 h | 50,00 kn
Pojedina vožnja traje oko 45 minuta
Ulaznice: U Greta galeriji

Sonični bicikl reproducira zvukove koji se mijenjaju ovisno o biciklističkoj ruti i brzini vožnje, ocrtavaju lokacije dok svaka od njih pokreće drugačiji zvuk ili instrukciju za vrijeme vožnje. Kako zvuči Zagreb? Provjerite u sklopu 30. MBZa od 04.04.2019., svaki dan od 11:00 do 19:00 sati i uživajte u višestrukim biciklističkim putevima te beskrajnim kompozicijskim iskustvima.

……………………………………………………………………………................

2013. godine glazbena umjetnica i skadateljica Kaffe Matthews, s kolegom Daveom Griffithsom, osnovala je The Bicrophonic Research Institute (BRI) u Londonu koji godišnje ostvaruje nekoliko site-specific glazbenih projekata u suradnji s domaćim i inozemnim producentima i organizacijama. Rezultat gotovo desetogodišnjega rada i brojnih projekata, danas uklopljen u umjetničku ponudu BRI-a, je upravo sonični bicikl – bicikl na koji su montirana dva zvučnika, GPS i Raspberry Pi kompjutor. BRI je razvio softver koji mapira različita mjesta te uz njih povezao određene zvukove kako bi dobio interaktivnu instalaciju u pokretu. Naime, sonični bicikl ovisno o lokaciji i brzini pedaliranja reproducira odabrane, prigodne zvukove, pretvarajući tako otvoren prostor grada ili nekog manjeg mjesta, zajedno s njegovim društveno-političkom kontekstom i arhitekturom, u otvorenu koncertnu dvoranu koja svoju publiku skuplja na svakom koraku ili, bolje rečeno, okretaju kotača. Sonični bicikl projekt je u kontinuiranom nastajanju – njegova interaktivnost i pristupačnost svim vrstama korisnika redovito se unaprjeđuje.

"Ispod fontana" pripada programskom bloku hommage Urbofest '79. i javlja se kao svojevrstan odgovor na Mobilodrom Michaela Fahresa, električno vozilo nalik automobilu koje je stvaralo zvukove prema vrsti, intenzitetu i visini tona ili šumu iz okoline. Kompjutor koji je bio ugrađen u vozilo u stvarnome je vremenu reproducirao zvučni odgovor zvučnoj slici okoline, istodobno ju razarajući ili upotpunjujući.

Zagrebačka varijanta vožnje soničnim biciklom na 30. se MBZ-u obogatila suradnjom s učenicama Obrtničke škole za osobne usluge koje su provele tjedan dana na radionici s Kaffe Matthews, oblikujući raznovrsne zvukove, razgovarajući i čitajući poeziju, kako bi na koncu stvorile zvučnu bazu za ovogodišnji bijenalski sonični bicikl. Konfiguracija takvog bicikla, dosadašnji projekti i zvučni primjeri dostupni su na web-stranici https://sonicbikes.net/sonic-bike/. Određeni broj primjeraka bicikala, nakon svečanog otvorenja 4. travnja u 18:00 sati u Galeriji Greta, bit će izložen i dostupan na istome mjestu svakoga dana do kraja 30. MBZ-a od 11 do 19 sati.

Velika karta. Mjesto je slabo mapirano? Pomozi nam!