Apeliramo da se svi strogo pridržavamo uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo radi sigurnosti sebe i drugih osoba, te sprečavanja nekontroliranog širenja COVID-19 !
Više informacija i novosti na www.koronavirus.hr
Polazak
(subota)
Dužina rute
30 km
Polazna lokacija
Beograd
Kotizacija
- - - -
Facebook
Organizator kontakt
Broj pregleda
76+
  • dodaj kao .ics kalendar
  • dodaj kao webcal kalendar
  • dodaj kao .VCS kalendar

Vinča, biciklisti i istraživači

Polazak u 10.00 časova skup svatova :D i biciklista ispred BIC - Bike info centra, Skender Begova 15.

Vozićemo Bulevarom i samo pravo do Vinče i nazad. Zato Vas molimo da vozite pažljivo u koloni po dvoje, desnom stranom i da poštujete saobraćajne znakove

Arheološko nalazište Vinča nam je destinacija. Možda vidimo smetlište i instut, ali nećemo tamo da svraćamo.

Nećemo ni da kopamo,tako da ne trebaju lopatice. Nema ni udvaranja, ko se udvarao prošli put udvarao,sada samo fotografisanje i istraživanje.

Nalazište je na 14 kilometara od Beograda, pored puta Beograd - Smederevo i nadaleko je poznata po nalazima izuzetne arheološke vrednosti. Praistorijski lokalitet Belo brdo je na samoj obali Dunava i predstavlja svetski poznato arheološko nalazište sa ostacima, velikog neolitskog naselja, u kulturnom sloju debljine 10,5 m i zahvata površinu od 10 hektara. U toku iskopavanja, koje je započeo 1908. profesor Beogradskog univerziteta dr. Miloje Vasić, otkrivene su brojne kuće, zemunice sa ostacima materijalne kulture praistorijskog čoveka.

Svaki od nataloženih praslojeva, koji obeležava pojedine faze života u Vinči (u razdoblju od oko 4500. do 3200. pre naše ere), sadrži prave riznice najraznovrsnijih predmeta: oruđe i oružje od kamena i kosti, posuđe za svakodnevnu upotrebu, bogato dekorisane ritualne vaze, veliki broj antropomorfnih i zoomorfnih figurina izuzetno upečatljive stilizacije, nakit od raznih vrsta retkih i skupocenih materijala i bezbroj drugih predmeta i umetničkih dela izrađenih u samoj Vinči ili pribavljenih iz udaljenih oblasti - iz srednje Evrope, donjeg Podunavlja ili sa Mediterana.

Velika karta. Mjesto je slabo mapirano? Pomozi nam!