Apeliramo da se svi strogo pridržavamo uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo radi sigurnosti sebe i drugih osoba, te sprečavanja nekontroliranog širenja COVID-19 !
Više informacija i novosti na www.koronavirus.hr
Polazak
(subota) 10:00
Dužina rute
25 km
Polazna lokacija
Kropinjak, Smještaj Ivančić, Černehi 8
Kotizacija
30 kn
Facebook
Organizator kontakt
Broj pregleda
408+
  • dodaj kao .ics kalendar
  • dodaj kao webcal kalendar
  • dodaj kao .VCS kalendar

Biciklijada 5 izvora Ćićarije

BICIKLIJADA PET IZVORA ĆIĆARIJE

POLAZAK: 25.08.2018.GODINE U 10,00h

POLAZNA LOKACIJA: ČERNEHI BR 8 „ SMJEŠTAJ IVANČIĆ“

DULJINA RUTE: oko 25km

RUTA: ASFALT/MAKADAM, preporuka MTB, CROSS ili Trekking bicikl

KOTIZACIJA: 30 KN

ORGANIZATOR/KONTAKT : ADRIJANO IVANČIĆ 091 5866 229 (na ovaj broj možete se dodatno informirati).

Nakon što smo 2017. godine osmislili rutu "5 izvora Ćićarije", a od svibnja ove godine i službeno postali Istra bike&bed smještaj, logičan slijed je bio i organiziranje biciklijade po ovoj ruti. Dugo smo razmišljali u kojem terminu napraviti biciklijadu, i slijedom okolnosti izbor je pao na kraj mjeseca kolovoza. Biciklijada je zamišljena kao edukativno-rekreativna, nije natjecateljskog karaktera, svi sudionici su pobjednici. Zaustavit ćemo se kod svakog izvora i kazati par riječi o mjestu gdje se nalazimo u tom trenutku.

Ruta biciklijade

Par riječi o samoj ruti biciklijade. Ova ruta namijenjena je svima koji vole biciklirati prirodom. Ruta je najvećim dijelom asfaltirana i nije prezahtjevna, te se može preporučiti i obiteljima s djecom (starosti 10+). Ukupna dužina ove biciklističke rute je 25 km, ukupnog je uspona 480 m, a svladava se nadmorska visina od 267 m. Prednost ove rute je što je mješovita, usponi su kratki i nezahtjevni, a nakon uspona slijedi spust u ravni dio staze, i tako nekoliko puta. Predviđeno vrijeme vožnje je oko 2 sata, no najvjerojatnije će potrajati nešto dulje jer ćete htjeti uživati u lijepim prizorima netaknute prirode Ćićarije i u izvorima pitke vode jer staza prolazi pored brojnih izvora pitke vode kojom Ćićarija obiluje.

Plan biciklijade

Dok se okupljamo na mjestu polaska (ispred smještaja obitelji Ivančić) uz razgovor i upoznavanje popit ćemo kavu dobrodošlice, nakon dolaska svih sudionika skupina kreće prema Brestu i prvom izvoru pitke vode koja dolazi iz Žbevnice (Žbevnica vrh na 1014m). Nakon Bresta slijedi spust do Klenovšćaka (mjesto koje ćemo zapamtiti jer ćemo na povratku opet proći kroz njega), te nastavlja dalje u dolinu u mjesto Prapoće gdje se nailazi na drugi izvor pitke vode. Cesta vodi dalje kroz Podgaće gdje se nalazi treći izvor vode. Od Podgaća vožnja se nastavlja za Lanišće, središnje mjesto same Ćićarije. Nakon Lanišća kreće uspon prema selu Račja vas gdje se nalazi i četvrti izvor vode. Vožnja se nastavlja prema naselju Trstenik, gdje je i peti izvor vode. Iz Trstenika se makadamskom cestom (2253 m) spuštamo u Klenovšćak, odakle staza jednim dijelom vodi asfaltnim putem kuda se prolazi pri polasku. Na kraju staze vozi se cca 375 m makadamskom cestom te se stiže na odredište/polazište ispred kuće obitelji Ivančić.

Okrijepa za vrijeme i nakon biciklijade

Nakon povratka s vožnje slijedi pijat domaće maneštre, a naravno ni žedni nećete ostati.

Napomena:

Za sve osobe mlađe od 16 godina nošenje zaštitne kacige tijekom trajanja biciklijade je obavezno, a preporučujemo i ostalim sudionicima biciklijade. Na Ćićariji nema trgovina, pa je potrebno unaprijed razmisliti o opskrbi tijela energijom za vrijeme same vožnje. Kako se biciklijada zove 5 izvora Ćićarije, pretpostavljate da vode ima u izobilju i da se može piti na svakom izvoru.

Dobro došli na našu prvu biciklijadu!

Velika karta. Mjesto je slabo mapirano? Pomozi nam!