Polazak
(subota) 08:00
Trajanje
4 dana
Dužina rute
485 km
Polazna lokacija
Bihać, Gradski trg
Kotizacija
15,93
Broj pregleda
155+
  • dodaj kao .ics kalendar
  • dodaj kao webcal kalendar
  • dodaj kao .VCS kalendar

13 Biciklistički maraton Bihać – Srebrenica

Klub ekstremnih sportova ¨Limit¨ velikim interesovanjem drugih sportasa, biciklista iz drugih klubova iz cijele BiH, drugih klubova iz okruženja i drugih zemalja, organizirat će po TRIAESTI put biciklistički maraton Bihać – Srebrenica.

Cilj aktivnosti :

Povodom tragedije stradanja nedužnih civila u Srebrenici, među kojima je za sigurno bilo i sportaša, suosjećajući sa patnjom i bolom preživjelih Srebreničana, nas sportaše, ljubitelje prirode i ekologe je navelo da organiziramo masovni biciklistički maraton od Bihać do Srebrenice. Na ovaj način odajemo počast svim žrtvama genocida u BiH, sa naglaskom na Srebrenicu, noseći parolu tokom cijele trase

"DA SE NIKAD NE ZABORAVI I NE PONOVI".

gdje prolazimo biciklima sa zapadne na istočnu stranu Bosne i Hercegovine. Sa ovim maratonom prelazimo oko 500.km dugu trasu. Svojim prisustvom 11.07.2016.godine odat ćemo počast stradalim žrtvama, klanjanjem dženaze, ili svako na svoj način shodno svojoj vjeroispovijesti.

Osnovni cilj je da omladina i sportaši koji učestvuju u vožnji biciklom ponesu navedenu parolu iz Bihaća, prođu planiranu trasu u više etapa vozeći se magistralnim i ostalim sigurnim putovima do Srebrenice. U ovoj aktivnosti, po dosadašnjem interesovanju sportaša, broj učesnika bi bio oko 300 biciklista i 20 pratioca, ukupno oko 320 učesnika.

Ucesnici :

Ukupan broj učesnika vožnje biciklom je oko 300 učesnika, koji moraju sami sebi da obezbijede adekvatan bicikl (brdsko planinski MTB ili cestovni). Svaki član potpisuje pismenu prijavu tj. izjavu o učešću u biciklističkom maratonu, a za one koji nemaju navršenih 18 godina potpisuje staratelj. Učesnici koji nemaju napunjenih 17 godina starosti, mogu učestvovati samo uz pratnju svoga staratelja.

Vrijeme izvođenja :

Okupljanje učesnika iz šire regije i drugih prostora BiH je dana 06 i 07.07.2017.god. u Bihaću. Planirano je da se svi učesnici dana 07.07.2017.god. okupe u prijepodnevnim satima, a u večernjim satima oko 19:00h okupljanje svih učesnika u muzeju Prvog zasjedanja AVNOJ-a u Bihaću gdje će se održati službeni sastanak svih učesnika.

Okupljanje svih učesnika ju u Bihaću na gradskom trgu dana 08.07.2017.god. od 06.30 sati, a start je u 08.00 sati sa istog trga.

Prvo konačište je 08.07.2017.god. u Jajcu u sportskoj dvorani. Drugo konačište je 09.07.2017.god. u Sarajevu u kasarni Rajlovac.

Dolazak u Srebrenicu je dana 10.07.2017.god, a smještaj je dogovoren sa organizacionim odborom u Srebrenici u osnovnooj školi ili u velikom šatoru, a većina učesnika će sami sebi regulisati smještaj shodno dosadašnjim iskustvu i poznanstvu sa mještanima Srebrenice.

Dana 11.07.2017.god. prisustvovali bi centralnoj manifestaciji, a po završetku u poslijepodnevnim satima planira se povratak.

Licna oprema

Svaki učesnik vozi svoj MBT bicikl ( mont bajki bicikl ),
Vreća za spavanje ,
Podmetač za vreću ,
Mali ranac ili torba za opremu,
Sportska odjeća za vožnju bicikla.

Ishrana:

Ishranu tokom maratona učesnici sami sebi obezbjeđuju. Zbog specifičnosti kretanja i vožnje u grupi, velike brojnosti učesnika i težine aktivnosti koje očekuje učesnike, planira se vrijeme za ručak i večeru u gradovima kroz koja se prolazi (Ključ,Jajce,Bugojno,Srajevo kasarna Rajlovac,Kladanj). Dio prehrambenih proizvoda obuhvatio bi voće, čokolade i sendviče koji su dodatak između obroka, a koje obezbjeđuju učesnici sami sebi.

Smjestaj:

Organizator će se potruditi zajedno sa suorganizatorima da obezbijede smještaj dana 08.07.2017.god. u Jajcu, u sportska dovorana, dana 09.07.2017.god. u Sarajevu u kasarni Rajlovac, dana 10.07.2017.god. u Srebrenici u osnovnoj školi, po kućama građana Srebrenice ili zajedno u sportskoj dvorani u samoj Srebrenici.


PLAN PO ETAPAMA

I etapa

Polazak dana 08. (subota) 07.2017.god. u 08.00 sati

Bihać – Bos.Petrovac - Ključ – Čađavica – Mrkonjić Grad – Jajce

dužina oko 160 km

II etapa

Polazak dana 09. (nedjelja) 07.2017.god. u jutarnjim satima

Jajce - Donji Vakuf – Bugojno – Novi Travnik – Vitez – Kakanj – Visoko - Sarajevo

dužina oko 164 km

III etapa

Polazak dana 10. (ponedjeljak) 07.2017.god. u 07.30 sati

Sarajevo – Semizovac – Ivančići – Olovo - Kladanj – Vlasenica – Milići – Srebrenica

dužina oko 161 km

očekivani dolazak u Potočare oko 19:00h

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. . . . . . . . . . . . . . . . .

11. (utorak) 07.2017.god.

Klanjanje dženaze žrtvama genocida i povratak.

N A P O M E N A:

Zbog trenutne financijske situacije, svi učesnici uplaćuju kotizaciju u iznosu od 30,00KM ili 15 EUR, za koje učesnici dobivaju akreditaciju, osiguranje tokom vožnje, promotivni materijal.

Prijava se vrši dostavljanjem ispunjene prijave i potpisane izjave i dokazom o izvršenoj uplati kotizacije na e-mail: lipa3@bih.net.ba ili lično organizatoru.

Velika karta. Mjesto je slabo mapirano? Pomozi nam!