Polazak
(subota) 06:00
Dužina rute
321 km
Polazna lokacija
Bregana, ispred Caffe bara Romansa
Kotizacija
9,29
Organizator kontakt
Broj pregleda
59+
  • dodaj kao .ics kalendar
  • dodaj kao webcal kalendar
  • dodaj kao .VCS kalendar

BRM 300km Bregana 2017.

Voziti brevet u organizaciji Randonneurs Croatie po teritoriju druge države nije novitet. Patent za tô baštini Ares prvi, Neno drugi. Tek sam treći na takvoj listi do sada.
Premda se tô ne vidi, ideje za brevet ture stvaraju se puno prije njihovih realizacija. Da odemo do Kamniško – savinjskih Alpi domislio sam se još lani, krajem srpnja, kada sam izletnički obišao neke dijelove trase. Što je u programu vidjet ćete pogledate li kartu i visinski profil. Tada ćete moći zamijetiti da vas na 321 km dugoj vožnji očekuje puno lijepih vidika i novih mjesta do kojih ćete se morati malo žešće verati. Nadajmo se pri tome suhom vremenu!
Dakle, polazak je u subotu, 3. lipnja u 6:00 ispred Caffe bara Romansa u Bregani, Samoborska ulica br. 8. Caffe će biti otvoren ujutro prije polaska pa za kave, čajeve i sl. neće biti problema.
Odatle preporučeni smjer vodi preko graničnog prijelaza Bregana – Slovenska Vas u Republiku Sloveniju. NE zaboravite ponijeti osobnu iskaznicu ili putovnicu kako vam brevet ne bi trajao manje od kilometra. Dalje će trebati voziti do Čateža, pa preko Save u Brežice i dalje u smjeru Krškog. Od Krškog do Radeča vozit će se lijevom obalom Save tako da će vam rijeka biti s lijeve strane. Osim na uvjete u prometu pokušajte obratit pažnju na nekoliko dvoraca koji su se nadvili iznad rijeke i na brojne brane koje korigiraju riječni tok. Pitam se ponekad zašto ih u Hrvatskoj nema?
Od Radeča prema Zidanom Mostu vozit će se i dalje po dolini Save, priječi preko ušća Savinje i lagano se uspinjati prema Hrastniku i Trbovlju. Na 77. Kilometru pozdravit ćemo Savu, za sada, te na 78. Kilometru ovjeriti kartone na prvoj kontrolnoj točci u Okrepčevalnici Zarja, u Zagorju ob Savi. Kamo god, Sava.
Sljedećih, skoro, trideset kilometara slijedit će bicikliranje preko dva manja uspona. Nakon prvog stići ćemo u dolinu potoka Motnišnica, a nakon drugog, malo ozbiljnijeg, ući u dolinu Savinje koja se sa Kamniških Alpi spušta prema Savi (Opet!).
Od 115 do 151. kilometra očekujte isključivo uspon. Prvo blagi, a posljednjih 7 km malo žešći koji završava na prijevoju Pavličevo sedlo, na 1338 m nad morem. To će biti druga, fotografska, kontrolna točka.
U nastavku treba se vratiti natrag, a ne produžiti u Republiku Austriju. Na kraju strmijeg dijela spusta ili onog, od prije, početka strmijeg dijela uspona, treba ući u Krajinski park Logarska dolina. Ulaz za bicikliste, pješake, rolere i električna osobna vozila je besplatan. Držeći se desnih skretanja trebamo obići cijelu dolinu i onda u povratku zastati na 170. kilometru u Penzionu Na razpotju. Tamo ćemo ovjeriti kartone po drugi puta žigom i pojesti nešto iz ponude domaće kuhinje.
Dalje… skoro pa samo nizbrdo. Van iz Logarske doline na desno pa uz Savinju kroz Solčavu, Ljubno ob Savinji…Nećemo se vraćati istim putem nego Savinju treba pratiti i dalje kroz Mozirje, Ljubiju, Letuš… Između Prebolda i Trbovlja morat ćemo savladat još prijevoj Podmeja na 229. kilometru koji je na 747 m iznad mora. Tek toliko da opravdam onaj skoro u prvoj rečenici ovog odlomka.
Kroz Trbovlje vratit ćemo se u dolinu Save i kroz Hrastnik dohvatiti Radeča istim putem. Do Krškog ćemo se voziti ovog puta desnom obalom rijeke pa će nam Sava ponovo biti s lijeve strane. U Krškom ćemo prelaskom rijeke stići na trasu po kojom smo došli i lagano se dokoturati istim putem do cilja. Neki će to obaviti još lakše skrenu li pri tome u neku slaščičarnu na krem rezine.
Do cilja trebate stići najkasnije u nedjelju 4. lipnja do 2:00.
Premda su dani duži neće svi stići na cilj po dnevnom svjetlu. Stoga su prednja i stražnja svjetla te reflektirajući prsluk, uz ispravni bicikl i kacigu od samog starta, obvezatni dio opreme.

Prijave

Startna pristojba iznosi 100 HRK. Po uspješno završenom brevetu možete dodatno naručiti komemorativnu medalju za 70 HRK. Prijaviti se možete do 1. lipnja u 23:59. U prijavi navedite vaše ime i prezime, godinu rođenja, poštansku adresu, e-mail adresu i broj mobitela na koji vas možemo dobiti za vrijeme nastupa. Prijavite se ovdje.

Velika karta. Mjesto je slabo mapirano? Pomozi nam!