Polazak
(subota) 08:00
Dužina rute
202 km
Polazna lokacija
Brčko, centar
Kotizacija
- - - -
Facebook
Organizator kontakt
Broj pregleda
163+
  • dodaj kao .ics kalendar
  • dodaj kao webcal kalendar
  • dodaj kao .VCS kalendar

Brevet 200k - "Oko Majevice"

ruta: https://ridewithgps.com/routes/16745606

Uz odobravanje i monitoring predstavnika „Audax Club Parisien“-a u Bosni i Hercegovini, Biciklistički klub „sv. Nikolaj“ Brčko organizuje svoj prvi brevet 200k pod nazivom „Oko Majevice“. Za neupućene, Brevet bi na naš jezik bio preveden kao svojevrsni maraton, koji nema takmičarski karakter - pobjednici su svi koji odvozaju rutu unutar zadatog vremena od 13:30h (za 200k).

U nastavku nalaze se neka od pravila Breveta:
- Breveti su otvoreni za amaterske bicikliste (randonneure). Za mlađe od 18 godina potrebna je saglasnost roditelja ili staratelja. Bilo koja vrsta bicikla, kao i bilo koji oblik vozila pokretan isključivo snagom ljudskih mišića, je dopuštena za vožnju na brevetu.
- Da bi učestvovao na brevetu, biciklista mora da popuni registracioni formular, i plati startninu, čiju vsinu određuje organizator breveta. U nekim zemljama, potrebno je potpisati i izjavu o odgovornosti.
- Svaki vozač bi trebao da bude pokriven osiguranjem, grupnim ili individualnim.
- U toku događaja (breveta), smatra se da je svaki biciklista na samostalnoj vožnji. Biciklista mora da vozi u skladu sa svim saobraćajnim pravilima, i da poštuje svu saobraćajnu signalizaciju.
ACP, organizatori, ACP predstavnici ne preuzimaju odgovornost za bilo kakvu nesreću za vrijeme breveta.
- Za vrijeme noćne vožnje, bicikli i ostala vozila moraju biti opremljena sa prednjim i zadnjim svjetlima, koji trebaju biti postavljeni na biciklu, i biti funkcionalna, u toku cijele vožnje. Rezervna svjetla se preporučuju. Zadnja svjetla moraju imati mod kontinualnog osvjetljavanja. Biciklisti koji ne ispunjavaju ovaj uslov, neće biti dozvoljen start.
Svjetla moraju biti uključena od sumraka, do zore, i u uslovima smanjene vidljivosti (magla, snijeg, i sl.)
Svi moraju koristiti svjetla.
Pored svjetala, svi vozači moraju nositi reflektujuće prsluke, pojas, ili bilo kakav odjevni predmet, koji ima reflektujuće površine, da bi vozač bio označen i sa prednje i sa zadnje strane.
Kršenje ovog pravila će uzrokovati diskvalifikacijom vozača.
- Svaki vozač mora biti sam sebi dovoljan. Na stazi nije dozvoljena bilo kakva pomoć, kao ni timski automobili. Pomoć je moguće dobiti jedino na kontrolnim tačkama. Kršenje ovog pravila uzrokuje diskvalifikaciju.
Na startu, organizator može da organizuje grupe. Budući da svi vozači voze svojom brzinom, dozvoljeno je da se vozač pridruži takvoj grupi, ali se ni jedan vozač ne smatra kao glavni u grupi. Svi vozači se obavezuju da će se normalno ponašati, i da će poštovati sve saobraćajne propise, zakone i običaje, na teritorijama koje voze.
- Na startu, svaki biciklista će primiti brevet kartu i putni list, koji označavaju rutu vožnje, kao i lokaciju kontrolnih tačaka. Vozači moraju, za vrijeme breveta, ostati na propisanoj ruti, bez korišćenja skraćenica, ili bilo kakvog puta koji će skratiti odobrenu rutu. Vozači moraju da stanu na svakoj kontrolnoj tačci, i izvrše kontolu (pečat ili račun). Osim toga, organizator može postaviti i skrivenu kontrolnu tačku.
- Organizatori mogu postaviti kontrolne tačke na lokacijama, bez prisustva člana iz organizacije. Na ovim kontrolnim tačkama, vozač mora da ovjeri svoje prisustvo pečatom ili računom, dobijenim u objektu koji je proglašen kao kontrolna tačka. U slučaju da se brevet održava duže od 24 sata, potrebno je pored vremena dolaska na kontrolnu tačku, upisati i datum.
U slučaju gubitka, nepotpunog popunjavanja, ili nedostajanja dokaza o posjećivanju kontrolne tačke, će uzrokovati diskvalifikaciju vozača.
- Vremenska ograničenja, za svaki od breveta, će biti prilagođena dužinama na kojim se voze., tako da je (sati i minuta) ograničenje za 200 km iznosi 13:30, za 300 km iznosi 20:00, za 400 km iznosi 27:00, za 600 km iznosi 40:00, i 75:00 za 1000 km.
Osim toga, svaki vozač mora da dođu na kontrolnu tačku u vremenskom periodu, koji je proračunat na osnovu maksimalne i minimalne brzine vožnje. Ukoliko vozač zakasni u dolasku na kontrolnu tačku zbog nepredviđenih okolnosti, organizatoru se ostavlja na procjenu da li će ovo kašnjenje prihvatiti kao opravdano, i prihvatiti prolazak kao pravilan. Loše održavannje bicikla, nedovoljna fizička pripremljenost, glad ili bilo koji drugi razlog za nedolazak na kontrolnu tačku, i u slučaju završetka čitavog breveta u vrmenskom limitu, se neće uzeti kao opravdanje, i uzrokovaće diskvalifikacijom.
- Svako namjerno varanje, ili kršenje pravila će uzrokovati diskvalifikacijom na svim događajima pod ACP-om.
- Na cilju, svaki vozač mora potpisati svoju brevet karticu, i vratiti ju organizatoru. Brevet kartica će biti vraćena vozaču nakon verifikacije breveta.
Budući da breveti nisu događaji takmičarskog karaktera, tako se ni vozači ne klasifikuju ni po jednom kriterijumu. Kao prigodan dokaz o završenom brevetu, moguće je i dobijanje odgovarajuće medalje. Vozači koji žele medalju, moraju označiti polje na brevet kartici, i izvršiti plaćanje kod organizatora.
Medalje koje označavaju uspješno završen brevet su: bronzana za 200 km,posrebrena za 300 km, ružičasta za 400 km, zlatna za 600 km, i srebrna za 1000 km. Dizajn medalja se mijenja svake 4 godine. Cijenu ovih medalja određuje organizator.
Super Randonneur naziv može da dobije svaki vozač, koji u toku jedne godine zvarši čitavu seriju breveta (200, 300, 400 i 600 km), te može da traži Super Randoneur medalju. Provjeru podataka i nabavku medalja rši organizator, na osnovu zahtjeva i uplate od strane vozača.
- Brevet mora biti odvežen samostalno, a ne u okviru nekog događaja slične prirode.
- Svi vidovi promocije breveta , u geografskoj zoni organizatora, kao što su oglašavanja, nagrade, pozivi na vožnju, promotivne vožnje manjih dužina, su u nadležnosti lokalnih predstavnika ACP-a i organizatora.
- Učesvujući u brevetima, vozači (randonneuri) se slažu da se njihovi lični podaci objave pri objavljivanju rezultata breveta. Organizator se obavezuje da ove podatke neće koristiti u komercijalne svrhe.
- Svi vozači koji startuju, prihvataju da svoje primjedbe na organizaciju breveta ili pitanja dostave u roku od 48 sati od završetka breveta, u pisanoj formi.

Velika karta. Mjesto je slabo mapirano? Pomozi nam!