Apeliramo da se svi strogo pridržavamo uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo radi sigurnosti sebe i drugih osoba, te sprečavanja nekontroliranog širenja COVID-19 !
Više informacija i novosti na www.koronavirus.hr
Polazak
(srijeda) 17:30
Dužina rute
5 km
Polazna lokacija
Skopje, Ploštad Makedonija
Kotizacija
- - - -
Organizator kontakt
Broj pregleda
27+
  • dodaj kao .ics kalendar
  • dodaj kao webcal kalendar
  • dodaj kao .VCS kalendar

Kritična masa #57: 10 mcg/m3 e našata cel!

Datum: sreda, 25.01.2017
Početok: 17:30 č, Ploštad Makedonija
Kraj: Ministerstvo za životna sredina i prostorno planiranje

Našata cel e 10 mcg/m3!

Zdosadeno ni e od beskrajni diskusii za toa koj zagaduvač kolku zagaduval i kade trebalo, a kade ne trebalo da se prezemat merki.
Koj zagaduvač kolku zagaduva može da pokažat stručni hemiski ispituvanja, ne diskusii.
Kade treba da se prezemat merki isto taka ne e za diskusija.
Zagadenosta e tolku golema što za da stigneme do dozvoleno nivo na zagadenost merki vo samo edna oblast ne možat da go rešat problemot!

Eve da zamislime deka celosno ќe go snema zagaduvanjeto od greeenje (najgolemite 32 %). Toa ќe znači deka od 600 ќe se simneme na 400 mcg/m3!
50 mcg/m3 e maksimalno dozvolenata granica!

Toa pokažuva deka mora da prezememe merki na dolg rok vo baš site oblasti: zatopluvanje, soobraќaj, industrija, gradežni raboti, higiena na ulici. Niedna ne može i ne smee da bide zaobikolena.

Za da ja postigneme celta ZDRAV VOZDUH VO Skopje meѓu drugoto, mora da se prezemat seriozni merki i vo soobraќajot.
Podolgo zeleno za vozila, pogolemi brzini za vozilata i nadvoznici na krstosnici se merki koi popularno se smetaat kako merki koi ќe go namalat zagaduvanjeto od vozilata zašto se gleda samo konkretnata lokacija i konkretnoto vozilo, a ne golemata slika.
Takvi avtocentrični merki pripaѓaat na 60-tite i 70-tite godini na 20-ti vek i veќe se napušteni vo sovremenite soobraќajni paradigmi otkako uvidele kolku šteta predizvikuvaat zašto ja zgolemuvaat protočnosta na motornite vozila, a so toa gi pravat poprivlečni za novi korisnici na vozila ili pak stari korisnici vo novi situacii. Toa go zgolemuva zagaduvanjeto, bukata, sedečkiot način na život, a gradot go pravi avtodrom, neprijatno i nebezbedno mesto za živeenje.
Sovremenite priodi ja rešavaat mobilnosta multimodalno.
Luѓeto mora da se dvižat! Toa mora. No ne mora da go pravat toa so kola vo sekoja možna situacija!
Nekoi od patuvanjata može da gi pravat peš, nekoi so točak, nekoi so javen prevoz.
Ovie načini na prevoz mora da se napravat POBRZI, POKOMOTNI, POPRIVLEČNI od kolata vo različni situacii vo Skopje za luѓeto sami da posakaat da gi koristat.

Ova e predizvik koj im go zadavame na kandidatite za gradonačalnici na skopskite opštini i Grad Skopje na pretstojnite lokalni izbori.
Osnovnite prašanja od početokot na tekstot se prilično apsolvirani (koi se najgolemi zagaduvači i deka se potrebni merki vo site oblasti, vklučitelno i soobraќajot).
Vreme e da prejdeme na rešenija. Koga zboruvame za namaluvanje na zagaduvanjeto koe poteknuva od soobraќajot, ova e temata koja treba da ja diskutirame: kako da gi napravime održlivite načini na prevoz poprivlečni? Koi urbanistički, infrastrukturni, zakonski, budžetski merki treba da gi prezememe?

Povelete so idei vo komentari!
Vo oči pretstojnite lokalni izbori ova e osnovnoto prašanje koe ќe go upatime do idnite kandidati, a ne na koja ulica ќe napravat poveќe lenti za koli. Zašto našata cel e 10 mcg/m3! Se nadevame i vašata! Se nadevame i nivnata!
I ќe ja postigneme samo so seriozni dologoročni merki, meѓu drugoto i vo soobraќajot!

Dojdi vo poddrška na ovie založbi na Kritična masa #57 vo sreda.

Vozime po slednata kratka ruta poradi snegot

Ѕrn - ѕrn!

Zemete si i zaštitni maski, dokolku zagaduvanjeto e nad dozvolenite granici.
Bidete zimski opremeni i vie i vašiot točak.
Po želba, napišete i lična poraka kako da stigneme do posakuvanite 10 mcg/m3, so akcent na merki vo soobraќajot.

Velika karta. Mjesto je slabo mapirano? Pomozi nam!