Polazak
(subota) 07:00
Polazna lokacija
Beograd, Željeznički kolodvor
Kotizacija
- - - -
Facebook
Organizator kontakt
Broj pregleda
26+
  • dodaj kao .ics kalendar
  • dodaj kao webcal kalendar
  • dodaj kao .VCS kalendar

Jubilej 160 godina od rođenja Nikole Tesle i izlet do Mokre Gore

Povodom jubilarne proslave 160 godina od rođenja Nikole Tesle planiram da za vikend 9. i 10.07. organizujem biciklistički izlet od Beograda do Užica i Mokre Gore.

Plan predviđa putovanje vozom od Beograda do Užica u subotu 9.07. Broj putnika koji mogu uneti bicikl u voz je ograničen, pa predpostavljam da bi grupa od šest biciklista bila adekvatan broj učesnika za ovakav izlet.
Polazak voza iz Beograda je u 7:04. U stanicu Užice stiže po redu vožnje u 11:25.
http://www.srbvoz.rs/redvoznje.html
Cena povratne karte Bgd.-Užice-Bgd. je 990 dinara.
U voz je moguće uneti bicikl. Plaća se doplatna karta za prevoz bicikla koja košta 100 dinara.
Železnička stanica u Užicu je udaljena nekih 1,5 km do hidroelektrane "Pod gradom" na Đetini izgrađene davne 1900-te godine. Ako bude otvorena za posetioce možemo pogledati kako izgleda unutrašnjost centrale. Ili je možemo posetiti u nedelju, kada se budemo vraćali iz Mokre Gore.
Odatle polazi trasa napuštene pruge uskog koloseka koja prati kanjon reke Đetine i prolazi kroz nekoliko tunela. Negde na 14-om kilometru trase se nailazi na branu akumulacionog jezera Vrutci. Odatle počinju serpentine i uspon, zatim prelazak preko brane i udaljavanje od trase stare pruge. Put dalje vodi kroz sela Bioska i Kremna, da bi na kraju stigli do železničke stanice Šargan - Vitasi. Od Užica do stanice ima oko 36 km. Nastavićemo odatle dalje na biciklima sve do Mokre Gore. To je još oko 9 km i to kroz Šarganski tunel. Alternativa je put koji zaobilazi tunel i ide okolo kroz šumu.
Prenoćište u Mokroj Gori će biti u Parohijskom domu gde sam već nekoliko puta spavao. Cena za jedno noćenje po osobi je 800 dinara. Najavio sam dolazak 5-6 biciklista.
Povratak iz Mokre Gore može biti vozom "Nostalgija" koji polazi u 9:10, 10:30 ili u 12:00.
Cena povratne karte Mokra Gora - Šargan Vitasi - Mokra Gora je 600 dinara. Ne prodaje se karta samo za jedan smer. Probaćemo da se dogovorimo sa nekim na blagajni za popust.
http://www.sarganskaosmica.rs/page7.html
Možemo da prođemo isti put samo u drugom smeru od Šargan - Vitasi do Užica ili da vozimo glavnim putem preko Šljivovice i Mačkata do Užica.
Polasci vozova iz Užica ka Beogradu su u 17:57 i 18:13.
Dolazak u Beograd prema tome kojim vozom putujemo može biti u 22:00 ili 23:00.

Velika karta. Mjesto je slabo mapirano? Pomozi nam!