Apeliramo da se svi strogo pridržavamo uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo radi sigurnosti sebe i drugih osoba, te sprečavanja nekontroliranog širenja COVID-19 !
Više informacija i novosti na www.koronavirus.hr
Polazak
(subota) 08:30
Dužina rute
18 km
Polazna lokacija
Kastav, Fortica
Kotizacija
- - - -
Facebook
Organizator kontakt
Broj pregleda
293+
  • dodaj kao .ics kalendar
  • dodaj kao webcal kalendar
  • dodaj kao .VCS kalendar

Kastavska biciklijada "Z bicikletun vozeć po Loze i Lužine"

Smjer :
Kastav ispred Gradske lože - Prema vidikovcu- Brnini- skreće se u šumu prema Spinčićevom bregu – nastavlja se prema selu Brajani - u Brajanima se nastavlja kroz šumu prema Staniću - na raskršću se skreće prema Selu Breza gdje se skreće prema lovačkoj kući Sebenjini - tu se puteljkom nastavlja prema lovačkoj kući Zvirić od kuda se nastavlja prema Kastvu i dolazi na Crekvinu te ruta završava ispred gradske Lože.

Na putu se nalazi nekoliko prirodnih i nekoliko kulturnih znamenitosti: na Spinčićevom bregu se nalazi raskršće sa odmaralištem i križem koji je postavljen 1918. godine u čast završetka 1. svjetskog rata. Nedaleko od toga se nalazi i napušteno selo Cari. Na putu od sela Brajani prema selu Breza prolazi se ispod dva vrha kastavske šume, a to su Stanić na 465 i Mačkov vrh na 504 metara nadmorske visine. Između njih se nalazi i špilja Šparožna jama. U selu Breza se nalazi crkvica. Na put prema Kastvu se nalaze i dvije lovačke kućice. Na samom kraju, 1,5 kilometara prije samog kraja, nalaze se japnenice. Mjesto na kojem se je nekad radilo japno te su na tom mjestu postavljene klupe kao odmorište i polazna točka za još jedan kastavski šumski vrh Majev vrh. Na samoj ruti više puta se presjeca Rapalska granica koja je potpisana između Kraljevine SHS i Italije Rapalskim ugovorom 1920. godine. Tu se nalaze brojne karaule (granične kućice i stražarnice).

Dužina same rute je nekih 20km te je srednje teška i trajanje cca 2-2i pol sata (5-6 zaustavljanja i odmor)

Poželjno je da svi sudionici imaju svu potrebnu opremu koja je predviđena za vožnju bicika ( obavezno biciklistička kaciga, zračnica i pumpa u slučaju bušenja gume i sl.)

Svaki sudionik sudjeluje na vlastitu odgovornost

Objava i prijava za biciklijadu obavlja se preko weba (poželjno e - mail), ili na sve moguće kanale komunikacije

Biciklijada ima rekreacijsko - edukativni karakter.

Lakša ruta za djecu, njihove roditelje odnosno pratnju te one slabije pripremljene

Smjer: Kastav (gradska loža) prema lovačkoj kući Zvirić- povratak opet do lovačke kuće Zvirić te nastavljamo prema Kastvu gdje bi posjetili još i Japnenice te eko stazu.

Dužina ove rute bi bila nekih 6 km (ima tri uzbrdice) i vrijeme trajanja cca 2 sata sa zaustavljanjem i odmorom

Velika karta. Mjesto je slabo mapirano? Pomozi nam!