Polazak
(subota) 07:00
Dužina rute
308 km
Polazna lokacija
Obudovac, parking/raskrsnica/trg, u mjestu Obudovac
Kotizacija
5,31
Organizator kontakt
Broj pregleda
39+
  • dodaj kao .ics kalendar
  • dodaj kao webcal kalendar
  • dodaj kao .VCS kalendar

BRM 300k maj 2016.

U subotu, 21. maja 2016. godine će se održati brevet u dužini od 300 km.

Start ovog breveta je u 7:00, sa parkinga/raskrsnice/trga, u mjestu Obudovac, kod Šamca

ruta: https://ridewithgps.com/routes/13763899

Na startu ovog događaja svi učesnici potpisuju izjavu i dobijaju učesnički karton.

Startnina na ovom događaju se plaća u iznosu od 10 KM

Prijave se primaju do 22:00, četvrtka 19. maja 2016.

OPIS RUTE
Start ovog breveta je u Obudovcu, najvećem selu opštine Šamac i jednom od najvećih sela u bivšoj SFRJ.

Nakon registracije i ostalih administrativnih obaveza kreće se poznatom trasom sa prošlogodišnjeg jesenjeg 200K, do prve kontrolne tačke Duga Njiva koja se nalazi na 620 mnv, na jednoj od kota na planini Trebava, a gdje će biti upriličena kratka pauza za osvježenje i pokoji slani zalogaj.

Spust sa Duge Njive vodi preko Osječana i dalje starim putem prema Doboju, a na ovoj dionici treba obratiti pažnju na višestruka oštećenja uzrokovana klizištima, naročito tokom spusta koja su sanirana dobrim makadamom maksimalne pojedinačne dužine 10-tak metara.

Od Doboja ruta se nadalje provlači između sjevernih obronaka planine Ozren i lijeve obale rijeke Spreče, prema mjestu Petrovo, od kojeg počinje drugi blagi uspon na planinu Ozren, ka jednom od najstarijih manastira u Bosni i Hercegovini, ispred kojeg se nalazi druga KT sa uključenim osvježenjem i eventualno propuštenim posluženjem. Živopisni predjeli nakon KT2 se nastavljaju usponom prevoja na 400 mnv, nakon čega slijede kratki hupseri i spust ka jezeru Modrac sa nešto lošijim asfaltom. Ovdje je zgodna prilika za predah i kaficu u sopstvenoj režiji, u nekom od restorana/kafića sa pogledom na jezero i neuobičajenu transportnu žičaru koja se prostire preko samog jezera.

Nakon Modraca, put se preko Lukavca nastavlja glavnom magistralom ka gradu Tuzla poznatom po čuvenim rudnicima soli i po kojima je dobio ime. Osim živopisnih prizora starog i modernog dijela ovog, nekada veoma industrijski razvijenog grada, potrebno je obratiti posebnu pažnju na intenzivni saobraćaj naročito na dionici Lukavac- petlja Šićki Brod - Termoelektrana.

Prolazak kroz Tuzlu predstavlja dobru priliku za kratak odmor u centru grada nakon čega se put nastavlja preko Gornje Tuzle usponom na južni dio planine Majevice na 500 mnv nakon čega slijedi spust ka mjestima Lopare, Priboj i treće kontrolne tačke u varošici Ugljevik. Ovo je jedinstvena prilika se uživo vidi impozantni dimnjak termoelektrane koji predstavlja najvišu građevinu u BiH uz još jedan interesantan podatak da je 8. dimnjak po veličini u Evropi i 15. u svijetu, što nije pohvalno u ekološkom smislu, ali predstavlja značajan građevniski uspjeh bivše SFRJ ekonomije. Trasa se dalje nastavlja blagim usponom ka Starom Ugljeviku do nesto više od 350 mnv, nakon čega slijedi spust ka Nemanjićkoj zadužbini i spomeniku kulture Tavna, te spajanja na magistralni put Loznica-Bijelinja, i četvrte KT u najvećem selu Podrinja - Janji.

Ostatak rute preko Bijeljine, do poslednje KT u Brčkom i cilja u Obudovcu, čini uglavnom ravničarski magistralni put koji spaja istok i zapad RS sa djelimično intenzivnim saobraćajem pa preporučujemo oprez.

Cilj breveta i ovjera kartona će biti os strane organizatora, u posavskoj vikendici, sa okrepljenjem i obaveznim druženjem u vidu kotlića, roštilja ili sača (ovo drugo zavisi od broja prijavljenih učesnika kao i dinamike vožnje), pićence za one koje ne voze dalje, plac za šator, rovanj sa šaranom i babuškom (ko ima volju i želju za pecanjem) itd.

Za eventualno prenoćište prije i nakon breveta, moguće je obezbjediti nekoliko mjesta uz prethodni dogovor sa organizatorom.

Velika karta. Mjesto je slabo mapirano? Pomozi nam!