Polazak
(petak) 08:00
Trajanje
3 dana
Dužina rute
500 km
Polazna lokacija
Bihać, gradski trg
Kotizacija
21,24
Facebook
Broj pregleda
653+
  • dodaj kao .ics kalendar
  • dodaj kao webcal kalendar
  • dodaj kao .VCS kalendar

12. Biciklistički maraton Bihać – Srebrenica.

Klub ekstremnih sportova ¨Limit¨ u sklopu svojih planiranih aktivnosti, ali velikim interesovanjem drugih sportaša, biciklista iz drugih klubova iz cijele BiH, drugih klubova iz okruženja i drugih zemalja, organizirat će po dvanaesti put biciklistički maraton Bihać – Srebrenica.

Cilj aktivnosti :
Povodom tragedije stradanja nedužnih civila u Srebrenici, među kojima je za sigurno bilo i sportaša, suosjećajući sa patnjom i bolom preživjelih Srebreničana, nas sportaše, ljubitelje prirode i ekologe je navelo da organiziramo masovni biciklistički maraton od Bihać do Srebrenice.
Na ovaj način odajemo počast svim žrtvama genocida u BiH, sa naglaskom na Srebrenicu, noseći parolu tokom cijele trase ¨ DA SE NIKAD NE ZABORAVI I NE PONOVI ¨ gdje prolazimo biciklima sa zapadne na istočnu stranu Bosne i Hercegovine. Sa ovim maratonom prelazimo oko 500.km dugu trasu. Svojim prisustvom 11.07.2016.godine odat ćemo počast stradalim žrtvama, klanjanjem dženaze, ili svako na svoj način shodno svojoj vjeroispovijesti.
Osnovni cilj je da omladina i sportaši koji učestvuju u vožnji biciklom ponesu navedenu parolu iz Bihaća, prođu planiranu trasu u više etapa vozeći se magistralnim i ostalim sigurnim putovima do Srebrenice. U ovoj aktivnosti, po dosadašnjem interesovanju sportaša, broj učesnika bi bio oko 300 biciklista i 20 pratioca, ukupno oko 320 učesnika.
U ovaj broj bi se uključili i drugi zainteresovani biciklisti sa prostora BiH i iz drugih zemalja koji imaju želju da učestvuju. Naravno na svakoj lokaciji gdje je predviđeno noćenje, u suradnji sa tamošnjim Općinskim vlastima, klubovima ili nekim drugim organizacijama možemo da organizujemo druženja ili neke druge aktivnosti koje se mogu izvesti, a koje će biti u kontestu naše aktivnosti.

Učesnici :
U vožnji biciklom prednost imaju članovi kluba ¨Limit¨ i svi drugi sportaši i članovi drugih klubova , ali zbog lakše i kvalitetnije organizacije aktivnosti, broj učesnika je limitiran. Ukupan broj učesnika vožnje biciklom je oko 300 učesnika, koji moraju sami sebi da obezbijede adekvatan bicikl (brdsko planinski MTB ili cestovni). Svaki član potpisuje pismenu prijavu tj. izjavu o učešću u biciklističkom maratonu, a za one koji nemaju navršenih 18 godina potpisuje staratelj. Učesnici koji nemaju napunjenih 17 godina starosti, mogu učestvovati samo uz pratnju svoga staratelja.
Pored učesnika biciklista bit će i 30 pratioca od toga 20 vozača kombija i 10 logističara koji bi išli u pratnji tokom cijele trase dok traje aktivnost.

Vrijeme izvođenja :
Dužina trase je oko 500 km koja se planira preći u tri etapa.
Okupljanje učesnika iz šire regije i drugih prostora BiH je dana 06 i 07.07.2016.god. u Bihaću (mjesto okupljanja za ovaj dan će se naknadno utvrditi i javiti učesnicima). Planirano je da se svi učesnici dana 07.07.2016.god. okupe u prijepodnevnim satima, a u večernjim satima oko 19:00h okupljanje svih učesnika u Domu kulture u Bihaću gdje će se održati zajednički sastanak svih učesnika.
Okupljanje svih učesnika ju u Bihaću na gradskom trgu dana 08.07.2016.god. od 06.30 sati, a start je u 08.00 sati sa istog trga.
Prvo konačište je 08.07.2016.god. u Jajcu u sportskoj dvorani. Drugo konačište je 09.07.2016.god. u Sarajevu u kasarni Rajlovac. Same aktivnosti u Jajcu i Sarajevu će se naknadno definisati u skladu sa domaćinima.
Dolazak u Srebrenicu je dana 10.07.2016.god, a smještaj je dogovoren sa organizacionim odborom u Srebrenici u velikom šatoru, a većina učesnika će sami sebi regulisati smještaj shodno dosadašnjim iskustvu i poznanstvu sa mještanima Srebrenice.
Dana 11.07.2016.god. prisustvovali bi centralnoj manifestaciji, a po završetku u poslijepodnevnim satima planira se povratak.

Lična oprema
• Svaki učesnik vozi svoj MBT bicikl ( mont bajki bicikl ),
• Vreća za spavanje ,
• Podmetač za vreću ,
• Mali ranac ili torba za opremu,
• Kamp oprema ( zdjela, čaša, pribor za jelo, baterijska lampa , pribor za ličnu higijenu ),
• Sportska odjeća za vožnju bicikla.

Ishrana
Zbog specifičnosti kretanja i vožnje u grupi, velike brojnosti učesnika i težine aktivnosti koje očekuje učesnike, planira se organizirani ručak i večera u gradovima kroz koja se prolazi (Ključ,Jajce,Travnik,Srajevo kasarna Rajlovac,Kladanj). Dio prehrambenih proizvoda obuhvatio bi voće, čokolade i sendviče koji su dodatak između obroka, a koje obezbjeđuju učesnici sami sebi.

Smještaj
Organizator će se potruditi zajedno sa suorganizatorima da obezbijede smještaj dana 08.07.2016.god. u Jajcu, u sportska dovorana neke od škola, dana 09.07.2016.god. u Sarajevu u kasarni Rajlovac, dana 10.07.2016.god. u Srebrenici u velikom šatoru, po kućama građana Srebrenice ili zajedno u sportskoj dvorani u samoj Srebrenici.
Stanovišta smo da svi učesnici u Srebrenici trebaju da budu smješteni zajedno na jednom mjestu, ako se spava u kućama da su jedna do druge, a ako ne bude izvodljivo tako, onda ćemo tražiti jednu livadu gdje ćemo postaviti šatore da bi svi učesnici bili na jednom mjestu.


PLAN PO ETAPAMA

I etapa
Polazak dana 08. (petak) 07.2016.god. u 08.00 sati

Bihać – Bos.Petrovac - Ključ – Čađavica – Mrkonjić Grad – Jajce

dužina oko 180 km

II etapa
Polazak dana 09. (subota) 07.2016.god. u jutarnjim satima

Jajce - Donji Vakuf – Turbe – Travnik – Vitez – Kakanj – Visoko - Sarajevo

dužina oko 158 km

III etapa
Polazak dana 10. (nedjelja) 07.2016.god. u 07.30 sati

Sarajevo – Semizovac – Ivančići – Olovo - Kladanj – Vlasenica – Milići – Srebrenica

dužina oko 161 km
očekivani dolazak u Potočare oko 19:00h
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

11. (ponedjeljak) 07.2016.god.

Klanjanje dženaze žrtvama genocida i povratak.

N A P O M E N A:
Zbog trenutne financijske situacije, svi učesnici uplaćuju kotizaciju u iznosu od 40,00KM ili 20 EUR, za koje učesnici dobivaju akreditaciju, osiguranje tokom vožnje, promotivni materijal i tri lanč paketa za tri etape.
Prijava se vrši dostavljanjem ispunjene prijave i potpisane izjave i dokazom o izvršenoj uplati kotizacije na e-mail: lipa3@bih.net.ba ili lično organizatoru.
Uplate kotizacije možete izvršiti na žir.račun broj: 3385002206010488 (uni-credit banka), sa naznakom za maraton, ime i prezime, a možete i lično organizatoru.

Zbog organizacije molimo one koji planinarju da se priključe na jednoj od dionica maratona da se najave organizatoru.

ZA SVE UČESNIKE JE OBAVEZNA KACIGA, POŠTIVANJE PRAVILA TOKOM KRETANJA, TE PRIMJERENO PONAŠANJE SHODNO SAMOJ AKTIVNOSTI I PRIDRŽAVANJE UPUTA DOBIVENIH OD ORGANIZATORA.

VESELIMO SE NOVOJ ZAJEDNIČKOJ VOŽNJI

Velika karta. Mjesto je slabo mapirano? Pomozi nam!