Sa datumom 13.7.2020. u Hrvatskoj dozvoljeno je rekreativno bavljenje sportom uz obavezno držanje distance od barem 1,5m uz češće dezinficiranje ruku te izbjegavanje dodirivanja lica, te primjenu općih mjera zaštite od COVID-19. Okupljanja veća od 100 osoba moraju biti prijavljena barem 48 sati ranije, uz obavezno vođenje evidencije svih prisutnih, i poštivanje pravila za organizatora i sudionike.
Sportska natjecanja (bez gledatelja) na otvorenom su omogućena od 30.5.2020. Maksimalna veličine grupe ljudi je trenutno 300 osoba u zatvorenom, odnosno 500 osoba na otvorenom prostoru, uz osiguranje 4m² po osobi . Apeliramo da se svi strogo pridržavamo tih i ostalih uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo radi sigurnosti sebe i drugih osoba, te sprečavanja nekontroliranog širenja zaraze!
Više informacija i novosti na www.koronavirus.hr
Polazak
(ponedjeljak) 09:00
Trajanje
2 dana
Dužina rute
91 km
Polazna lokacija
Maglič (Srbija), ispred kajakaškog doma
Kotizacija
- - - -
Organizator kontakt
Broj pregleda
120+
  • dodaj kao .ics kalendar
  • dodaj kao webcal kalendar
  • dodaj kao .VCS kalendar

Čemerno - Troglav 2016.

Kako se ove godine poklapaju 1 Maj i uskrs pomeramo dogadjaj za 2 i 3 maj.

Planinski vrh Smrdljuč nalazi se na 1579 metara nadmorske visine na planini Čemerno. Ova planina se nalazi u jugozapadnoj Srbiji, na levoj strani reke Ibar, a severno do manastira Studenice. Planina Čemerno, je planina srednje visine i izdužena je u pravcu severozapad – jugoistok u dužini od oko 21 kilometar. Najvažniji vrhovi pored najvećeg Smrdljuča su Goleš (1348), Gvozdac (1456), Rudo brdo (1454),Gusarica (1535), Tičije brdo (1430), Mršava livada (1250), kao i drugi manji. Sa juga je planina Čemerno ograničena dolinom reke Studenice, a sa severa dolinama Dubočice i Borošnice i znatno je raščlanjena dolinama njihovih pritoka. Jedan od najlepših delova je izvorišna lepeza severoistočno od Gusarice u predelu sela Bresnik. Na samoj planini Čemerno nalaze se i mnogobrojni izvori,a svakako najznačajniji je čuvena Savina lekovita voda u Odmenju. Planina Čemerno, najvećim svojim delom je pod šumom.Pored šumskog prostranstva Čemerno je poznato i po velikoj površini na kojoj raste borovnica.
Na travnatim delovima nalaze se stočarske kolibe. Zapadnim delom planine vodi slabiji kolski put, koji se spušta prema selu Tolišnici.Mnogo pitomiji deo ove planine je južna strana, gde se stočarske kolibe i ćumurane mogu pronaći neposredno ispod samog vrha.

Ova gotovo nepoznata planina izuzetne lepote je zanimljiva ljubiteljima očuvane prirode i avanture. Na samom vrhu Smrdljuč, postavljen je krst, koji služi da podseti na srpske vojnike koj su na ovoj planini pravili odstupnicu prilikom povlačenja 1915.g odine.

Noćenje je predvidjeno u Magliču u kajakaškom domu podno starog grada Magliča.Cena prenoćišta je 500din.Broj kreveta je ograničen 22.Postoje i 15 dušeka dodatnih.

Pored doma postoji mogućost da se postave i šatori.U sklopu doma ima i kuhinja pa je moguće ponešto i skuvati.

I.dan ČEMERNO 53km.Start u 9h. ispred kajakaškog doma u Magliču.Posle par kilometara vožnje magistralom skrećemo desno za selo Bresnik,posle koga počinje uspon na greben koji će nas dovesti na sam vrh Čemerna(Smrdljuč 1579m).

Troglav je okruglasta planinska masa između doline Ibra, Lopatnice, Borošnice. Jako je disecirana brojnim kratkim dubodolinama i jarugama. Širina planine dostiže oko 10km. Najviši vrhovi su Bučje (1084), Pavlovska livada (1150), Kom (1177) i drugi manji. Veći deo planine je pod šumama, dok su delovi prema Ibru i Bogutovcu siromašni šumom i odlikuju se velikim erozivnim površinama. Livadske površine su prostranije na severu u donjem delu sliva Lopatnice, kod Bogutovačke Banje i u selu Magliču, u dolini Ibra. Preko planine vode uglavnom stočarske staze.

2. dan TROGLAV 38km. 1300m. Start u 9h.ispred kajakaškog doma u Magliču.Nakon 500m vožnje magistralom skrećemo levo za selo Maglič pa nastavljamo delčje ka selu dubočica odakle počinjemo uspon na troglav.Pošto je ovaj dan predvidjeno da se vraćamo kući postoji i kraća-lakša varijanta.

Potrebna oprema:- tehnički ispravan bicikl

-rezervne gume i pribor za krpljenje

-biciklističko osvetljenje

– odgovarajuća odeća u slučaju loših vremenskih uslova

Velika karta. Mjesto je slabo mapirano? Pomozi nam!