Apeliramo da se svi strogo pridržavamo uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo radi sigurnosti sebe i drugih osoba, te sprečavanja nekontroliranog širenja COVID-19 !
Više informacija i novosti na www.koronavirus.hr
Polazak
(srijeda) 17:30
Dužina rute
8 km
Polazna lokacija
Skopje, Plostad Makedonija
Kotizacija
- - - -
Facebook
Organizator kontakt
Broj pregleda
119+
  • dodaj kao .ics kalendar
  • dodaj kao webcal kalendar
  • dodaj kao .VCS kalendar

Kritičnа mаsа #46

Soobraќaj znači dviženje.
Gradovite se mesta na intenzivno dviženje.
Gradovite treba da bidat mesta na različni možnosti za dviženje!
Site sme pred sè pešaci, a potoa i velosipedisti, vozači, patnici!
Nie i ne bi sakale da se identifikuvame taka, zašto sekoj od nas ima želba i potreba da se dviži na različni načini vo različni situacii.
Nie sme samo korisnici na točakot, kolata, javniot prevoz!
Gradot treba da ni ovozmoži da gi koristime na bezbeden i udoben način, osobeno onie tipovi prevoz koi ne zagaduvaat i se od korist za site.

Momentalno, očigledno e deka Skopje e grad samo za koli.
I onaka malkute pešački i velosipedski pateki ne se počituvaat, na niv se parkiraat vozila, policijata tolerira, a vozačite se nesvesni za ostanatite sograѓani. Zabeležlivo e deka nedostiga i signalizacija. Opravduvanjata se sekogaš „samo na 5 minuti sum“, no koga na 10 mesta po patekata ќe sretnete parkirani „samo na 5 minuti“ sfaќate deka avtomobilot e privilegiran, a za najednostavnoto dviženje - peš ili so točak - vo Skopje ti trebaat natčovečki napori.

So ovaa Kritična masa ќe poračame ušte ednaš deka i nie sme soobraќaj!
I velosipedistite i pešacite! Osobeno neprivilegirani vo ovoj grad se roditelite so detski količki i licata so poprečenost. Skopje za niv e navistina neprijatelsko mesto. Da go smenime toa! Da go napravime Skopje prijatelski grad za site luѓe, za site načini na prevoz!
Apelirame i barame Grad Skopje, site skopski opštini, Ministerstvo za vnatrešni raboti, Republički sovet za bezbednost vo soobraќajot na patištata (RSBSP) da napravat zaednička poveќemesečna kampanja so koja ќe im gi vratat patekite na onie načini na prevoz za koi se nameneti. Toa ne bi bilo pridobivka samo za graѓanite koi momentalno taka se prevezuvaat, toa ќe privleče i drugi i ќe napravi sekoj graѓanin da ima opcii i da menuva prevoz…
Ќe go napravi Skopje pokvaliteten grad za život!
Drag naš sograѓaninu, ti što denes ќe rešiš da izlezeš so avtomobil od doma, seti se deka postoime i nie. Neka ti tekne deka ne si sam i deka ulicite gi deliš so site nas. Vo mislite postojano imaj gi ostanatite. Onie koi se poranlivi vo soobraќajot od tebe. Onie čija bezbednost ne zavisi samo od niv samite. Onie, koi isto kako i tebe, nekoj gi čeka da se vratat doma na krajot od denot. Koga ќe go ostaviš nekade avtomobilot, seti se deka so toa nekomu mu ja narušuvaš slobodata na dviženje. Deka mu go ograničuvaš pravoto na dviženje. Deka, možebi, mu ja zagrozuvaš ličnata bezbednost.
I zatoa, drag naš sograѓaninu, nikogaš ne zaboravaj:
Ja poseduvaš kolata, a ne patot. Misli i na nas. Na site e gradot!

Velika karta. Mjesto je slabo mapirano? Pomozi nam!