Apeliramo da se svi strogo pridržavamo uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo radi sigurnosti sebe i drugih osoba, te sprečavanja nekontroliranog širenja COVID-19 !
Više informacija i novosti na www.koronavirus.hr
Polazak
(subota) 17:00
Dužina rute
7 km
Polazna lokacija
Beograd, Trg Republike
Kotizacija
- - - -
Facebook
Organizator kontakt
Broj pregleda
54+
  • dodaj kao .ics kalendar
  • dodaj kao webcal kalendar
  • dodaj kao .VCS kalendar

Velika gužva u Savamali - 55. Beogradska Kritična masa

http://ridewithgps.com/routes/10953585

I prošlo je i to leto, i otvorena je „ogledna“ promenada na Savskom keju. Strpljivo smo sačekali, vozili kroz raskopanu Hercegovačku, kroz bare u Mostarskoj ulici. Ubedili su nas kako će sve biti isto nakon radova. Ma šta isto, još bolje!
I došao je i taj septembar, šetalište i biciklistička staza su otvoreni. I dečije igralište. I fast fud park. I terase. I kamen temeljac. Sve to na 300 metara obaloutvrde, sa bicikističkom stazom od cirka 3 metra. Lepo, kazaće neko, eto mislili su i na nas bicikliste. „Šta se opet bunite, pa vidite da je vaša staza 3 metra, a pešaci ni metar nemaju“, kazaće drugi.

Ostali smo bez Žute kuće, ali smo dobili promenadu! I čitava tri metra, a šetači nek se guraju. Otelo se nekom dete pa potrčalo preko staze? Zakočićemo (valjda?). Maltezer je ugledao šnaucerku sa druge strane staze i oteo se gazdi? Pa opet ćemo zakočiti (valjda?). Majka sa kolicima ide po sred staze? Pa nećemo valjda majkama da zvonimo, pogotovo kad nemaju kuda drugo da prođu. A i to je samo 300 metara, nemojte da ste cepidlake!

Šta kažete? Ugovor sa Eagle Hills? Promenada će svugde biti široka 10 metara? Skroz do starog železničkog mosta? Pa dajte , tamo niko osim pecaroša ne ide. Ili barem do sad nije išao. A tu se ionako planiraju samo luksuzni kvartovi, šoping mol, kula, hotel i slični sadržaji koji uopšte neće privlačiti horde posetilaca. Ili čekaj, možda hoće?


Srećom imamo primere gde se jasno vidi da na tih 10 metara nije zgodno nagurati kafiće, biciklističku stazu i dečije igralište, jer se neminovno stvara gužva, kao na primer kod Beton hale, SC „Gale Muškatirović“ ili na Zemunskom keju kod Juge. Imamo i primere kako se nekad gradilo, pa su Dunavski i Zemunski kej široki u proseku oko 20 do 30 metara, a negde čak i do 100 metara, ne računajući i obaloutvrdu. I dok su nekad planeri mislili na sve građane, danas oni rade po diktatu privatnog investitora iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Jer, kako će on da proda silne kvadrate, ako nisu tik do obale? Nek se građani malo stisnu, da čovek više može da zaradi, pa nije on ovde došao zbog patriotizma. A ako je neko spominjao javni interes, izgleda da se taj preselio na neka egzotična ostrva, po mogućstvu Devičanska. Vidimo se u subotu, da damo ocenu „oglednoj promenadi“!

Kritična masa je grupna vožnja po ulicama grada koja za cilj ima podizanje svesti o ravnopravnom učešću biciklista u urbanom saobraćaju.

Velika karta. Mjesto je slabo mapirano? Pomozi nam!