Apeliramo da se svi strogo pridržavamo uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo radi sigurnosti sebe i drugih osoba, te sprečavanja nekontroliranog širenja COVID-19 !
Više informacija i novosti na www.koronavirus.hr
Polazak
(subota) 17:00
Dužina rute
12 km
Polazna lokacija
Beograd, Trg Republike
Kotizacija
- - - -
Facebook
Organizator kontakt
Broj pregleda
43+
  • dodaj kao .ics kalendar
  • dodaj kao webcal kalendar
  • dodaj kao .VCS kalendar

53. Beogradska Kritična mas

Kritična masa po prvi put u blokovima!

Ovog puta odlučili smo da posetimo Savski nasip, koji se u poslednje vreme pretvorio u pravi auto-put, kojim jurišaju vozila užasnom brzinom, iako po zakonu od motornih vozila ovuda smeju samo servisna vozila za odrzavanje nasipa.

Naime, na Savskom nasipu saobraćaj je ZABRANJEN u oba smera, ali to ne sprečava vlasnike ilegalnih luksuznih vikendica, vila i dvoraca na Savi da svoje četvorotočkaše bahato poteraju preko istog. Pošto put nije predviđen za saobraćaj, nema ograničenja brzine, već je postavljen samo znak "pazi na bicikliste", jer je u pitanju obeležena biciklistička ruta.

Međutim, neko (a vi pogodite ko) konstantno skida te saobraćajne znakove sa početka nasipa. I onda se auto potera ”malo” brže, jer do vikendice treba stići, a i iz nje uteći predveče, kad "grizu" komarci. Koliko je ilegalna gradnja ovih vikendica problematična, besmisleno je pričati. Šuma je na nasipu već dobrano posečena, nasipa se zemlja, asfalta je što više kako bi se do ilegalnih vila lakše stiglo. Jasno je koliko se saobraćajem teških kamiona sa građevinskim materijalom uništava nasip (što se lepo može videti da on rapidno propada), a fekalnim vodama zagađuje pijaća voda. I postepeno se odavde proteruju biciklisti. Da li biste vi izveli porodicu na voznju biciklom, ako vam svaki minut besno svira užurbani vlasnik vikendice i džipa?

Ukoliko vam ovo smeta, dođite u subotu na Kritičnu masu, da odemo zajedno do blokova i da pokažemo da nam je dosta! Poručujemo gradskom Sekretarijatu za saobraćaj da naloži da se vrati znak zabrane saobraćaja u oba smera, kao i da JKP "Beograd put" postupi po nalogu saobraćajne inspekcije i postavi znak koji nedostaje!

Ponesite i rekete za badminton, frizbi i opremu za piknik, da sačekamo zalazak sunca na nasipu... a jednog dana, nadamo se, i bez motornih vozila :)

I ovog puta se okupljamo od 16:30 na Trgu Republike, a u vožnju ka Novom Beogradu krećemo u 17:00.

Ruta 53. Kritične mase: http://ridewithgps.com/routes/9988781

Velika karta. Mjesto je slabo mapirano? Pomozi nam!