Polazak
(subota) 16:30
Dužina rute
7 km
Polazna lokacija
Beograd, Trg Republike
Kotizacija
- - - -
Facebook
Organizator kontakt
Broj pregleda
30+
  • dodaj kao .ics kalendar
  • dodaj kao webcal kalendar
  • dodaj kao .VCS kalendar

48. Beogradska Kritična masa

Od avgusta 2013. godine uzvodna strana Brankovog mosta je zatvorena za pešake, što nizvodnu stranu čini prilično tesnom za pešake i bicikliste. Nakon više obećanja, sitnih popravki, početaka pa zaustavljanja radova, izgleda kao da smo opet na početku. Kako je krenulo, Gradska uprava će najverovatnije ukinuti trotoar ukoliko ne bude mogla da napravi dovoljno visoku ogradu koja bi sprečila pešake da zatvoreni trotoar koriste.

Naravno, ne ohrabrujemo niti opravdavamo neodgovorno ponašanje pešaka, ali pitamo gradsku Direkciju za puteve: Nije li logičnije da ste umesto pravljenja više ograde nakon godinu i po dana jednostavno popravili trotoar? A gde su tu i bicikisti, koji moraju da prelaze na drugu stranu mosta i onda kada im to ne odgovara, jer ne koriste svi bicilistički lift?

Sa druge strane, najavljuje se silazak Beograda na reku i impozantne kule i gradovi. Iako se početak odnosno datum izgradnje prvih objekata Beograda na vodi menja kao i datum završetka popravke trotoara na mostu, pitamo šta će se desiti ako se projekat zaista ostvari? Skoro 2 miliona kvadrata luksuznog stambenog, komercijalnog i poslovnog prostora privući će na hiljade automobila u centralno gradsko jezgro, čije će ulice i dalje ostati uske. Čak i autori prostornog plana Beograda na vodi upozoravaju da isti bez metroa i novih mostova znači saobraćajni kolaps. Da li je to ono što želimo Beogradu? Biciklističke staze su trenutno u planu predviđene samo u zakonski najmanjem dozvoljenom profilu, na mostovima se umesto spiralnih platformi predviđaju skuplji i manje efikasni liftovi, dok planovi o širenju biciklističke mreže nisu usklađeni sa planovima ostalih gradskih službi. Pozivamo gradske vlasti da za projekat Beograd na vodi raspišu urbanistički konkurs i poslušaju struku. I da slave Beograd tako što će za početak popraviti trotoar na Brankovom mostu.

Osvetlite se, vidimo se na Trgu u 16:30!

Ruta 48. Kritične mase u Beogradu: http://ridewithgps.com/routes/7278980

Velika karta. Mjesto je slabo mapirano? Pomozi nam!