Polazak
(subota) 08:00
Dužina rute
227 km
Polazna lokacija
Zadar, parking Intespara
Kotizacija
9,29
Organizator kontakt
Broj pregleda
118+
  • dodaj kao .ics kalendar
  • dodaj kao webcal kalendar
  • dodaj kao .VCS kalendar

BRM 200 km, 4 mosta Zadar 2015.

Prvi breveto sezone održava se, kako i priliči klimatskim prilikama, usred Dalmacije. Sezonu otvaramo na prvi dan proljeća i u malo više od 200 km obilazimo točno trećinu mostova u Hrvatskoj ispod kojih ne teku rijeke nego stoji Jadransko more.

Start breveta “4 mosta” je u Zadru, u subotu 21.3.2015. u 8:00 sati na parkingu Interspara na ulazu u grad (Ul. Bleiburških žrtava 18), a cilj je na istom mjestu 227 km kasnije.

Ruta je u potpunosti određena obilaskom mostova, a bačena kocka je pala na stranu obilaska u smjeru kazaljke na satu.

Prvo odredište je zato najmanji, Virski most, do kojeg nas u početku, za zagrijavanje, vodi odlična biciklistička staza, a nakon nje zanimljiv morsko-močvarni krajolik i poznata vizura ninske crkve sv. Nikole. Nakon mosta ruta skreće prema Ninu i kroz Ninsku solanu i blago valovit teren prilazi kultnoj koti zadarskih cestovnih biciklista, kratkom, ali strmom Matakovom brigu. U slučaju vedrog vremena, cijelim putem od Nina do Paškog mosta dominiraju vidici na južni Velebit. Nakon okreta na mostu, cesta po blagim hupserima pravocrtno vodi u Posedarje, a potom i do Masleničkog mosta koji je ujedno i treća kontrolna točka. Put se dalje penje na najvišu točku breveta (195 m), te vodi rubom Ravnih kotara, s odličnim vidicima na prostranu ravnicu s desne strane, jedva primjetno nizbrdo prema zadnjem, Šibenskom mostu. Do cilja nakon mosta preostaje još 70 km po ravnoj i u ovo doba malo prometnoj Jadranskoj magistrali, uz lijepe poglede na Vransko jezero i obližnje otoke.

Breveto ‘4 mosta’ je od početka zamišljen kao uvod u sezonu, odličan prvi breveto za one koji se tek žele okušati u randonneurskom načinu vožnje, ali i iskusnije koji se tek oporavljaju od zime. Zbog potpunog izostanka težih uspona, velike vjerojatnosti povoljnog vremena, cesta s vrlo malo prometa, jednostavne navigacije i mogućnosti opskrbe svakih nekoliko kilometara breveto je pogodan i za one bez prevelikog iskustva. No, kod pripreme treba obratiti pažnju na mogućnost jakog vjetra, posebno bure koja je česta u ožujku (tzv. marčana bura), te tome treba prilagoditi opremu i očekivani tempo vožnje.

Breveto je vremenski ograničen na 13 i pol sati, pa ćemo u Zadru dežurati do 21:30. Uz ispravan bicikl obavezna je kaciga, te reflektirajući prsluk, prednje bijelo i stražnje crveno svjetlo za noćnu vožnju i u uvjetima loše vidljivosti. Uz to se preporučuje priručni alat, pumpa, pribor za krpanje guma i rezervna zračnica.

Prijave

Startna pristojba iznosi 70 kuna. Po uspješnom završetku breveta možete naručiti komemorativnu medalju (70 kuna). Prijaviti se, i po potrebi odjaviti, možete do četvrtka, 19. ožujka, u ponoć. U prijavi navedite vaše ime i prezime, adresu, godinu rođenja, email adresu i broj mobitela koji ćete koristiti na brevetu.

Prijavite se na sljedeću e-mail adresu: novembre123@gmail.com


Velika karta. Mjesto je slabo mapirano? Pomozi nam!